Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кого е предназначена горската педагогика

Снимка: iag.bg

Дисциплината "Горска педагогика" е част от обучението на бъдещите лесовъди и курс за практикуващите професията, който се провежда от 10 години в Лесотехническия университет в София.

"Горската педагогика е екологично образование за гората, като нейната цел е да повишим знанията и разбиранията на обществото за същността и богатството на горските екосистеми, за процесите, които протичат в тях, за функциите, които изпълняват, за богатството на ползи, които ни предоставят, но също така едновременно с това основна задача на горската педагогика е да представяме пред обществото ролята и работата на лесовъда като човека, който се грижи за гората, който със своята професия, професионален опит и знания знае какво трябва да направим, за да имаме едни здрави и устойчиви гори, които да изпълняват пълноценно своите функции.", казва д-р инж. Анна Петракиева, зам.-изпълнителен директор в Изпълнителната агенция по горите и преподавателка в Лесотехническия университет, в рубриката "Всичко за образованието".

По отношение на връзките на подготвените горски специалисти с гражданите и най-вече с училищата и учениците инж. Петракиева споделя: "В началото на нашата работа връзката се осъществяваше на база на нашите лични контакти с преподаватели и учители в различни учебни заведения и училища в страната. Впоследствие с различни инициативи, които организираме в продължение вече на 10 години, събудихме интереса на хората около нас, на обществото и те започнаха сами да ни търсят, за да се включваме в различни събития и начини да предаваме знанията си на подрастващите.

Обикновено организираме обучения сред природата… ако имаме възможност да сме в самата гора, това е най-прекрасното място, защото знанието за гората, отношението към нея, към природата се изгражда единствено чрез пряк контакт…"

Със заявки за среща с горските педагози, консултация за залесяване, грижи за гората и др. гражданите и учебните заведения могат да се обърнат към всички структури на Изпълнителната агенция по горите, държавните предприятия към Министерството на земеделието и храните, държавните лесничейства, горски и ловни стопанства. Друга възможност е да потърсят връзка чрез страницата в интернет и фейсбук на инициативата "Горичка в количка".

Повече чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна