Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Годината на белия щъркел"

Снимка: БДЗП

На 5-и март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява началото на информационна и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида.

"Белият щъркел е вид, който е познат на всеки един от нас. Моето лично мнение е, че това е любимата птица на българите. Последните години постоянно получаваме снимки, информация, данни", разказва Свилен Чешмеджиев - експерт по вида от Българското дружество за защита на птиците. Той добави още, че това е един от най-големите пътешественици в небето. Многохилядни ята минават през нашата страна в рамките на двата миграционни потока: Виа Понтика - по Черноморското крайбрежие и Виа Аристотелис - по долините на реките Места и Струма.

"Според китайския календар е годината на дракона, но според орнитологичния календар е годината на белия щъркел. Това е така, защото тази година предстои VIII международно преброяване на този интересен вид. Това е една от най-големите водещи кампании и акции, която се осъществява на всеки 10 години в над 40 страни по света. Първото преброяване е през далечната 1934 година и то е по инициатива на германските експерти", казва във връзка с "Годината на щъркела" Свилен Чешмеджиев. Освен преброяване БЗДП организира и дарителска кампания, чиято основна цел е запазването на вида.

„През юни и юли ще броим възрастните птици и техните малки. Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds“, споделя още експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев.

Повече за "Годината на щъркела" чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна