Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "доброто писание на красни писма"

Идеите на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович за книжовния език и стил

Снимка: rkpetkov.blogspot.com

Произведението "Славеноболгарский предручний послателник за наставление на болгарските юноши" е част от учебно пособие (ученическа "енциклопедия") "Славяноболгарское детеводство", отпечатано през 1835 г. и включващо поредица от учебници по аритметика, граматика, география и нравственост. По това време двамата автори са учители в Свищов.

Ръководството за писане на светски писма се опира на традициите на жанра от гръцката и западноевропейската античност и средновековие. Писмовникът обаче е много повече от това. Авторите си поставят задачата да изведат правила за избора и съчетаването на езикови средства така, че не само да изразяват, но и да извисяват мисълта и нравствените устои на възрожденския човек. 

Концепцията за езика и стила на писмото е изградена върху два принципа: "Пиши както говориш" и "Пиши добре". "Заложени като ръководните начала за създаване на "посланствата" (писмата), в същността си те отразяват и голямата идея на българския ХІХ в. за създаване на книжовен език. В тях сякаш Бозвели и Васкидович вмъкват своето решение на проблема за характера на езика, а именно да се изгради на базата на говоримия, но с обработени за по-висока употреба и по-престижна форма средства", казва Мария Мицкова, гл. ас. в Пловдивския университет, която изследва процесите в езика на Възраждането.

Чуйте повече в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна