Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участват 15 солисти, хор и оркестър от Австрия, Исландия, Китай, Беларус и България

Световна премиера на операта "Хората на Борг" във Велико Търново

| Репортаж

Тази вечер във Велико Търново е световната премиера на операта „Хората на Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Дилянов ще се изявят 15 солисти, хор и оркестър от Австрия, Исландия, Китай, Беларус и България. Режисьор на спектакъла е Боян Иванов. 

Операта е написана през 1981 година и е по либретото на Оскар Вилнер, който работи по едноименната тетралогия на най-известния исландски писател Гунар Гунарсон. Премиерата е на голямата сцена на великотърновския театър от 19 часа, входът е свободен и спектакълът е подарък за празника на старопрестолния ни град. След тазвечерната премиера спектакълът ще бъде представен в Австрия и в Исландия. Репортажът е на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Проектът е между три държави – България, Австрия и Исландия. Произведението е изключително тежко като драматургия и сценичен състав, поясни Александър Александров, председател на дружеството „Лилавият лебед“ във Виена, съорганизатор на събитието:

„Дружествата, които участваха в подкрепата на този проект, си поставиха за цел да се изгради културен мост, да навлезем в нова епоха, епохата на модерното, т.е. да видим кои са класиците от утре. Операта „Хората на Борг“ е световна премиера и се явява единственото 12-тоново произведение, което ще бъде и сценирано. По този начин правим история“.

Операта описва живота на един известен с достойнството и честолюбието си исландец от малко селце на остров Борг, който има двама сина и вместо да предаде феодалната си власт на по-големия, избира по-малкия, който е учил за пастор, но далеч не притежава тези морални ценности. Това е история за едно грехопадение, развито в драматичен конфликт. Показана е и ролята на жената в изолираното островно общество на Исландия. Крайъгълен камък в операта е прошката и тази тема привлича Хелмут Нойман да превърне литературният шедьовър на Гунар Гунарсон и либретиста Оскар Вилнер в музикална приказка.

На снимката от ляво надясно – Боян Иванов, Бистра Диляноф, Александър Александров, Васил Вълчев и Теодора Станчева

Гост диригент на спектакъла е маестра Бистра Диляноф, която е била ученичка на австрийския композитор Хелмут Нойман и казва за него, че има много красиво перо за оркестър, а 12-товоната опера „Хората на Борг“, написана преди 43 години, е в новото направление за атонална музика, разказа маестра Дилянов:

„Цялостната музика на Хелмут Нойман и цялото му влияние в съвременната музикална теория е изключително, защото през 20-и век настава разпад на хармониите така, както сме ги чували. Настава времето на така наречената атонална музика“.  

12-тоновата атонална музика е по-различна от това, на което музикантите и публиката са свикнали, допълни маестра Диляноф:

„По-богата е, с повече цветове и по-непривична. Няма го този тотален център – тук сме сега, после малко излизаме и пак се връщаме, така наречената тоника. Тук е много по-богато и красиво“.

В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, петима китайски изпълнители, които са докторанти в Музикалната академия заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър.

Гост режисьор на спектакъла е Боян Иванов:

„Операта е в три действия. Първо и второ действие са доста последователни в разказно отношение. Третото действие е много по-различно, според моята интерпретация е като съновидение. Третото действие е 17-18 години е след второ действие. Накрая завършва всичко с опрощаване и стигаме до основната тема на операта – опрощаването и разкаянието“.

Предложението световната премиера на операта „Хората на Борг“ на Хемлут Нойман да е във Велико Търново е на Австрийско-българското дружество, заяви директорът на великотърновския музикално-драматичен театър Васил Вълчев:

„Този проект спомага за развитие и задълбочаване на културните връзки между България и Австрия, популяризиране на австрийската музикална култура. Този проект съм сигурен, че ще издигне имиджът на великотърновския театър и на Велико Търново като историческа и духовна столица на България“ .

Световната оперна премиера на „Хората на Борг“ е под почетния патронаж на Нейно Превъзходителство Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас. Събитието е организирано от Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружението за култура „Лилавият лебед“ във Виена, Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе и Музикално-драматичният театър в старопрестолния град. Въпреки преклонната си възраст, за премиерата във Велико Търново е и самият композитор Хелмут Нойман.

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени