Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градовете и тяхната роля за бъдещето на Европейския съюз

Снимки: Европейски комитет на регионите

Срещата на върха на градовете и регионите тази година се провежда в белгийския град Монс, на 70 километра от Брюксел. В продължение на два дни (18 – 19 март) 3500 делегати от 59 държави от 5 континента (различни градски асоциации от Африка, Австралия, САЩ и Бразилия също са представени в Монс) дискутират градски политики и ролята на регионите в най-актуалните сфери за ЕС – предстоящите избори за ЕП, бъдещето на кохезионната политика, иновациите, справедливия преход, помощта за Украйна и интегрирането на бежанците от войната там.

Белгия в момента е ротационен председател на Съвета на Европа, а слоганът на това председателство е (съвсем логично) BE EU. И в обичайни години в Белгия целогодишно се привеждат форуми, срещи на върха и важни събития във всички сектори, а сега мащабът и размахът са още по-впечатляващи.

Монс е университетски град – при население от 100 000, 30 000 са ученици и студенти; има 4 обекта под защитата на ЮНЕСКО на неговата територия. През 2015-а Монс е бил културна столица на Европа, има славата на постоянен културен център на Валония. Това припомни при откриването на форума Елио ди Рупо, министър-президент на Валония, бивш премиер на Белгия, а също и кмет на Монс в продължение на 17 години. 

Васко Кордейро - председател на Европейския комитет на регионите, подчерта важността на момента: "Ние сме на кръстопът и пред европейски избори и от нас зависи Европа да покаже солидарност и да върви по пътя на прогреса. Затова трябва да разясняваме, че кохезионната политика е решението, тя може да гарантира, че няма да има хора и места в Европа, които да останат извън зеления и дигиталния преход".


Европейският комитет на регионите, заедно със своите партньори в коалицията #CohesionAlliance призова всички европейски институции и национални правителства да запазят кохезионната политика като основен стълб за развитието на ЕС през следващото десетилетие.

Протестите на фермерите от последните седмици бяха сред най-обсъжданите теми като явен знак за все по-голямото недоволство зелените икономически политики в Евросъюза и за страха от нарастваща бедност и социална изолация, особено в селските райони. Белгийски фермери дойдоха с трактори непосредствено преди старта на Срещата на върха за да споделят това, което ги тревожи. И в диалога по време на форума се оформи общото съгласие, че Европа трябва да съумее да постигне зеления преход по справедлив за всички европейски граждани и сектори на индустрията начин.

Енрико Лета, настоящ президент на Института Жак Делор (и бивш премиер на Италия), който има задачата (поставена му от европейските институции) да подготви доклад за бъдещето на единния пазар, същи говори за важността на силната кохезионна политика, която да подкрепя всички региони и без която няма как да има действащ единен пазар.

Срещата на върха на градовете и регионите събира в Монс редица министри на държавите членки, еврокомисари (имаше и видео обръщение от Илияна Иванова) в лицето на Елиза Ферейра и Николас Шмид, представители на белгийското председателство, кметове, представители на местната власт и представители на различни организации, свързани с многопластовата роля на градовете и регионите.

Сред българските представители на форума за кметовете на Правец, Белица, Монтана, Стара Загора, а кметът на Габрово Таня Христова, която е председател на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура (SEDEC) на Европейския комитет на регионите бе сред участниците в един от основните панели в първия ден на форума, преминал под надслов "Стратегии и подходи за равно представителство на жените в политиката". 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна