Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франкофонията днес

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г.

Французите имат много сериозно отношение към езика си. Когато го говориш добре, печелиш тяхното възхищение, казва Петър Топарев, представител на Университетската агенция на франкофонията. Агенцията развива академични партньорства.

"Възможностите, които владеенето на един световен език, са изключително сериозни."

Петър Топарев

България има много добре развита система по преподаване на чужди езици в средното образование и дава солидни познания, смята Топарев. По думите му, има няколко съществени програми за бакалаври и магистри в няколко от университетите ни, които дават дипломи, сертифицирани от френски институции.

Интересът към френския е традиционен за България. Броят на езиковите паралелки обаче е намалял през последните години, отбелязва Вяра Любенова, председател на асоциацията на преподавателите по и на френски език. Този език дава голяма перспектива, подчертава тя и допълва – франкофонията у нас е семейна ценност.

Аксения Бонева и Вяра Любенова

Аксения Бонева - държавен експерт в Министерство на външните работи, отговарящ за франкофонията, акцентира върху стремежа България да се превърне в атрактивна дестинация за образование за държавите в близост, както и за студенти от Централна и Източна Европа, като предлага обучение на френски език.

"Винаги сме имали добро отношение към чуждестранните студенти. Те винаги са били добре дошли."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки в публикацията: Ирина Недева

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна