Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Паунова: В споразумението има два ключови момента - съдебната власт и регулаторите

"ПП-ДБ ще трябва да се обясняват, защото твърдяха, че ще се борят с корупцията и като лица посочваха Борисов и Пеевски, а видяхме, че спряха да ги посочват"

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: Силвия Великова

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт

Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР. 

"Вторият ключов момент е регулаторите и желанието на ПП-ДБ да ограничат ролята на ДПС. Виждаме, че ГЕРБ не желае да ограничи нито ролята на ДПС, още по-малко иска съществени промени, свързани със Закона за съдебната власт", сподели мнението си Паунова в предаването "12+3".

Тя призна, че е неразбираема тази ситуация и това напрежение, което се опитват да създават с ултиматуми и крайни срокове, "тръгна от Бойко Борисов и така ГЕРБ продължават да го нагнетяват и не знам за кой пореден краен срок". 

И допълни: 

"Ако сме реалисти, няма значение какво казва Бойко Борисов - сутринта едно, на обяд друго и вечерта е забравил и трите си изказвания. Тази работа с - разбрахме се за всички министри без един, без половин, това е такъв дим, който се пуска по терена, че мисля, че сериозни репортери и журналисти не му се връзват. Ясно е, че ПП-ДБ няма да отстъпят от Тодор Тагарев и това е ясно от първия момент. Когато ГЕРБ се опитват да махнат Тагарев, гаранция за евроатлантическата посока на властта, означава, че се опитват да взривят преговорите. Толкова е прозрачно и логично това нещо"

Тя обясни, че "в това споразумение има нещо съществено и ключово, сбито е преразказан Законът за съдебната власт. Най-голямата драма тръгнала от 2015 г. и това е нежеланието на ГЕРБ и ДПС да отпуснат схватката в Съдебната власт". 

Според нея промените в Конституцията нямат никаква значение без Закона, защото истинската съдебна реформа е това - Законът.

"Затова ГЕРБ се съпротивлява за записване на конкретни текстове в споразумението – има страница преразказ сбит в закона за съдебната власт. А истинската власт се упражнява от регулаторите. В най-съществените и ключови сектори, регулаторите имат последната дума. Министрите идват и си отиват. Сменят се като носни кърпички, както виждаме напоследък. А регулаторите продължават да управляват след изтичане на мандатите им", припомни Паунова. 

Тя е категорична, че "едно управление е полезно, в контекстна на нашата ситуация, ако успее да покаже, че има някакъв стремеж за постигане на справедливост, а тя се постига само през съдебната система".

"Тук е голямата отговорността на ПП-ДБ, резултатът, който получиха на изборите ги легитимира, защото твърдяха, че ще се борят с корупцията и като лица посочваха Борисов и Пеевски, а видяхме, че спряха да ги посочват. Това тепърва ще го обясняват лидерите на ПП-ДБ, ако няма кабинет и ще се озоват в нелепа ситуация", прогнозира Поли Паунова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна