Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Пентагона обеща САЩ да не изоставят Украйна

Лойд Остин
Снимка: АП/БТА

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща днес, че САЩ няма да оставят Украйна да падне, въпреки че проблемите с помощта остават, а Киев е изправен пред липса на муниции, предаде АФП.

Доминираната от републиканци долна камара на US Конгреса блокира 60 млрд. долара подкрепа за Украйна на фона на предупреждения, че скорошните 300 млн. ще стигнат само за няколко седмици.

"Няма да оставим Украйна да падне", каза Остин в началото на среща в Германия с международните съюзници на Украйна.

"Оставаме решени да осигурим на Украйна ресурсите, от които се нуждае, за да се съпротивлява на агресията на Кремъл", допълни той.

Остин е изправен пред задачата да убеди европейските съюзници, че администрацията на Джо Байдън все още е ангажирана с подкрепата за Киев, въпреки че Вашингтон на практика вече няма пари да продължи да въоръжава страната, отбелязва Ройтерс.

Шефът на Пентагона, който пътува за първи път тази година заради лечение на рак на простата, не каза обаче как Вашингтон ще подкрепи Украйна и не коментира специално Конгреса.

Официални лица заявиха, че липсата на средства вече оказва влияние на бойното поле в Украйна и че силите на Киев трябва да се справят с оскъдни ресурси.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна