Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: За регулаторите тепърва ще се води пазарлък, но ГЕРБ сега имат по-силни позиции

Снимка: БГНЕС

Интересите и на двете формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, бяха насочени да запазят съществуващото статукво в управлението, защото нито една от тях няма по-добър вариант. 

Този анализ на процеса на ротацията направи политологът доц. Борис Попиванов в интервю пред БНР. 

За регулаторите тепърва ще се води пазарлък, но ГЕРБ имат сега по-силни позиции в тази битка. Допуснатите грешки за конституционните промени, с подкрепата на ДПС, го правят играч в тази битка за регулаторите, прогнозира доц. Попиванов.

"Не бива да избързваме с окончателните заключения в тази ситуация. А тя е, докато нещо не е гласувано, нищо не е гласувано. Последните 2 седмици бяхме свидетели на торнадо в чаша вода", каза политологът.

И обясни, че "има принципна ключова разлика, че в последните дни на изпълнение на мандата ГЕРБ успяха да удържат една победа, тя е двойна победа - имиджова и властова". 

И уточни, че е имиджова, защото "в крайна сметка създадоха успешното впечатление, че от тях зависи успешното управление и че не случайно са поканени от ПП-ДБ да управляват с тях". А е властова победа, "защото ГЕРБ имат премиер и получават контрол на повечето от най-важните министерства - от силовите до международния имидж - МВнР и стигнем до иновациите, енергетиката". 

"Това беше цената на всички драми от последните дни. Отдалечават се изборите", категоричен е Попиванов. Според него ПП-ДБ трудно могат да намерят вариант да се откажат да приемат собствените си министри, попаднали са в капан.

"Съдебната реформа е другият капан. Направиха грешка да заявят, че нямат разминаване с ГЕРБ за регулатори и съдебна реформа. Нямам притеснения по отношение на симпатизантите на ПП-ДБ, след като през последните 9 месеца преглътнаха Борисов и Пеевски, сега ще преглътнат и това, което им се случва", коментира Попиванов. 

Според него играта не е особено сложна, защото не се променя нищо фундаментално и принципно в посоките и развитието на страната.

"А мястото на ДПС в рамките на този парламент е, че официално и публично няма да влиза в правителствен формат, ще стои достатъчно близо до властта, колкото може да се възползва. Именно риска при избори тази позиция да стане по-силна и ГЕРБ и ПП не са привърженици на нови избори", прогнозира политологът.

И припомни, че доверие между ГЕРБ и ПП-ДБ няма и не е имало и това е факт. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени