Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на таланта, или повече за историята на "ДаунТаун"

| обновено на 20.03.24 в 09:26
Снимка: ДаунТаун Академия

Пламен Сивов, директор на фондация "ДаунТаун", сподели в ефира на “Нашият ден“ важната мисия на организацията в подкрепа на деца и младежи със синдром на Даун. Сивов подчерта необходимостта от подкрепа за семействата на такива деца, особено в областта на образованието, като подчерта важността на адаптивно обучение, което да отговаря на техните нужди и таланти.

В разговора си, той обясни, че синдромът на Даун обхваща широк спектър от индивидуални възможности. Някои от тези хора са много умели в работата с компютри и мобилни устройства, докато други се проявяват в изкуството и ръчните умения. Той подчерта важността на индивидуалния подход към всяко дете, като изтъкна, че програмата на фондацията се фокусира именно върху развитието на техните умения и потенциал, а не върху тяхното увреждане.

В предаването Сивов сподели историята за създаването на "ДаунТаун Академия", която е резултат от сътрудничеството с нидерландски специалисти и съдействието на местни доброволци.

Програмата не само обучава децата в основни трудови умения като готвене и пекарство, но и ги подготвя за работа в екип, поемане на отговорност и други социални умения.

“Децата се обучават на основни трудови умения буквално ги учим на всякакви неща – от това да мажат филия, да режат хляб, до неща, които са по-груби от рода на боядисване и забиване на пирони. Това са неща, които ни изглеждат много обикновени, но за тези деца се изисква определен подход и усилие, за да ги усвоят. Те са съчетани с много други, които са невидими, които са на повърхността – работа в екип, поемане на отговорност и други“, разказва той.

Изграждането на подобни инициативи като "ДаунТаун" допринася за по-широката интеграция на хора със синдром на Даун в обществото, като им предоставя възможността да развият своите способности и да бъдат активни членове на общността.

Сивов завършва интервюто си с призив за подкрепа както от частни лица, така и от общината, за да продължи работата на фондацията и да помага на все повече деца да постигнат своя пълен потенциал.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимките са предоставени от "ДаунТаун Академия"
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна