Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Миглена Темелкова: Важно е университетите да не попаднат под политическа зависимост

| Интервю
Снимка: БТА

Най-болният проблем е липсата на модел за финансиране на висшите училища у нас. Това призна проф. д-р Миглена Темелкова в интервю пред БНР.

Проф. Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, е новият председател на Съвет на ректорите на висшите училища.

Според нея с отпадането на таксите българските университети ще бъдат лишени от единствения законодателно предвиден приходоизточник, от който могат да събират свежи финансови ресурси, за да задоволяват финансовите си потребности. 

„И остават изцяло на издръжката на държавния бюджет. Изключително важно е университети да не попаднат под политическа зависимост, защото, когато изцяло издръжката ти зависи от държавния бюджет, политическата фигура на министъра на образованието става изключително важна. И опираме до втория приоритет - съхраняването на академичната автономия“, предупреди новият председател на Съвета на ректорите. 

Тя сподели, че „на първо място трябва да решим окончателно проблема с финансирането на висшите училища“. 

„Мина на второ четене в НС поправката за висше образование за възнагражденията, мина и текстът, че държавата следва да заделя 1,9% от БВП за издръжка на висшите училища и трябва да се компенсират приходните части на бюджетите и МФ да коригира бюджета“, напомни проф. Темелкова.

Тя сподели, че в последната година и половина от управлението на Красимир Вълчев на материална база започнаха ремонти в общежитията и сега има нова програма за 200 млн. лева за две години. 

„И този проблем е напът да се реши. Крещяща е нуждата за целева база на българските университети. Образованието премина от аналогово в дигиталната ера, пандемията ускори процесите и българското образование не изостава от западното и щатското. Много от университетите ни разполагат със самостоятелни пиар системи и студентите могат да плащат от разстояние, както и да подават документи“, каза проф. Темелкова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна