Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Димитров: Научната работа е по-привлекателна за мен

Снимка: личен архив

Ерик Димитров от Института по полимери на БАН е носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите". Отличието е на името на проф. Иван Шопов и се връчва от Съюза на химиците в България.

Научните изследвания на Ерик Димитров са посветени на разработването на нови наноструктурирани полимерни носители на лекарствени вещества. Полимерните носители са на основата на сферични нуклеинови киселини от полимер-олигонуклеотидни конюгати, мицелни носители на основата на блокови съполимери, както и модифицирани ниозоми за системно доставяне на биологично активни вещества. Постигнатите резултати са от значение за развитието на една изключително перспективна област в медицината. Ерик Димитров е студент по медицина и от пет години работи към института по полимери в БАН. 

Ерик Димитров"Работата на един полимерен химик изобщо не се ограничава само с пластмасата, тъй като всички живи организми са изградени от биополимери и от там и връзката между медицината и полимерите – заяви в предаването "Следобед за любопитните" младият учен. – Могат да се създадат биополимери, които да повлияят на процесите на клетката." 

При подготовката на кандидатстудентските изпити за специалност медицина Димитров заобиква химията и от там е и интересът му към новите наноструктури. "Тези малки структури могат да бъдат наситени с различни вещества, като по този начин се създава по-лесна усвояемост за клетките, – разясни Ерик Димитров. – Натоварвайки ги на носител, тези вещества спомагат за определена дейност на клетката. Това е и метода за повлияване на генната експресия, а това позволява и лечението на някои генни заболявания."

Освен интензивната научноизследователска работа през 2023 г. Ерик Димитров се занимава с подготовката на Националния отбор по химия на България и допринася за най-доброто представяне за България в международните олимпиади по химия. Отборът печели 2 златни и 2 сребърни медала от 55-ата Международната олимпиада по химия в Цюрих, Швейцария, и 4 сребърни медала от 57-ата Международна менделеевска олимпиада в Астана, Казахстан.

Цялото интервю на Ани Костова с Ерик Димитров можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна