Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Габрово с призив: „Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца“


Ученици от габровската професионална гимназия по туризъм избраха четките и боите, за да изразят отношението си към войната. Рисуват и показват платната си, за да привлекат вниманието на публиката, склонна да игнорира случващото се, само защото не е у нас. Работите бяха подредени в изложба в училището, а техните автори получиха покана да гостуват с творбите си.


В едно от просторните училищни фоайета на гимназията по туризъм са изложени 18 платна. Създадени са от техните автори с посланието „Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца“. Творбите им са вдъхновени от стрийт арт изкуството на анонимни посланици на мира, чийто работи обсъждат в часовете по история с техния учител Венцислав Велинов.

На страниците на ученическите тетрадки започнали да се появяват рисунки.

Така се събира групата на художниците. Най-напред искали да изрисуват кабинета по история – с бележити личности и места, символни за националната и световната история. Ентусиастите изработили проект, направили скици и тогава дошла новината за предстоящото обновяване в училището, в което попадал и кабинетът по история. Така че засега намеренията за „История между четири стени“, както са кръстили начинанието си, са поставени на пауза, но се захващат с друго - изрисували катедрите за училищното състезание „Ние знаем повече“, а провокирани от темата за войната, поискали да изразят позицията си.

Посланията на творците за мир, за свят, в който насилите и разделението нямат място, са предадени с акрилни бои и стигат до публиката след 5-месечна упорита работа, понякога до късно след часовете. Ментор на художниците става сестрата на едно от момичетата, студентка във Великотърновския университет.


Макар това да са само картини, те ще дадат на хората повод за размисъл – на това разчитат младите хора, които са ученици от различни специалности от 9-и до 12-и клас в гимназията по туризъм.

Това че войната не е у нас, не означава, че не ни засяга, довършват разсъжденията си моите събеседници, които ще разширят публиката си при предстоящите гостувания в други институции в Габрово.

Репортаж на Велина Махлебашиева чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна