Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игри, прожекции и 3D мапинг за десетата годишнина на Интерактивния музей на индустрията в Габрово

| Репортаж
Интерактивен музей на индустрията в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Последният музей, отворил врати в Габрово, посреща посетители вече 10 години. Програмата, посветена на първото десетилетие, продължи 10 часа в експозиция, разположена на три етажа и разкриваща индустриалното развитие на града. В интерактивния музей всеки с докосване може да "съживи" миналото. 

Десетата годишнина от откриването на Интерактивния музей на индустрията в Габрово беше отбелязана с игри за децата, кино прожекции и 3D мапинг на фасадата, а вратите бяха отворени безплатно.

От създаването на музея екскурзоводът Марияна Иванова посреща посетителите и отговаря на първите им въпроси.

"Обясняваме, че интерактивността е посетителят да бъде пряк участник в експозицията". 

Нужно е човек да замахне с ръка, за да задвижи инсталацията, която дава възможност да се проследи хронологично създаването на фабриките в Габрово, които му спечелват славата на Българския Манчестър.

Това е началото на обиколката в Интерактивния музей на индустрията – последният създаден в Габрово, единствен по рода си в страната и на Балканите – настояват габровци.

Идея за създаване на Музей на индустрията в града имало още през 1910 година, посочва екскурзоводът, но той отваря врати повече от 100 години след това в сграда, строена в края на 19 век. Историята за периода на индустриализация, времето на социализма и настоящето се допълва от виртуални разказвачи, видео инсталации и декори, а за да е по-ясна представата за поминъка на габровци са показани уреди, машини и произведеното от габровските предприятия.

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

На последния, трети етаж, посетителите стават и герои на габровски шеги

"Децата са впечатлени от габровските шеги, от симулатора на Формула 1 и от нашето пътешествие към бъдещето. По-голямата аудитория се впечатлява повече от историята". 

"Мен ме впечатли живота на Беров, развитието на града", казва една от посетителките. 

Беров или Хаджиберов, за когото говори, създава първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове, изгражда и първата българска водноелектрическа централа за индустриални нужди и остава в паметта като цар на електричеството. Знае се, че в Габрово светва първата електрическа крушка в България и това става в бащината му воденица, а благодарение на неговия ВЕЦ Габрово е първият град, след столицата, с електрическо улично осветление –още през 1910 година.

"За всяко домакинство, което е искало да се включи към централата му, Хаджиберов е осигурявал по една крушка безплатно". 

Като хора находчиви, габровци са първи в много неща. Първото светско училище по българските земи и така нататък, списъкът е дълъг и разказът на екскурзовода Александър Георгиев го допълва, като спира вниманието на посетителите на новаторите в българската индустрия и на личността на най-разпознаваемия сред тях – Пенчо Семов.

Интерес предизвикват любопитни факти от историята на габровските производства като този:

"Поглед към пивоварна фабрика „Бузлуджа“ – след като спират да произвеждат бирата през 1926 година1, габровци започват да произвеждат фабрична боза, която с типичен габровски хумор кръщават "Въздържател".

След девети септември 1944 година България е попаднала под силното влияние на Съветския съюз", обясняват в музея.

В деня на музейния рожден ден, екипът от екскурзоводи посрещна рожденикът Христо Христов, решил да използва обедната си почивка, за да разгледа експозицията

"Не знаех, че имало 225 частни фабрики преди и по време на Втората световна война. Трябва да се гордеем". 

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

А какво предстои ще разбере всеки, стигнал до край, защото обиколката завършва с пътешествие в бъдещето.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна