Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас отбелязва 90 години от рождението на Христо Фотев

Връчват Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Христо Фотев
Снимка: https://licatanagrada.com

Националната награда за поезия "Христо Фотев" ще бъде връчена на днешния 25 март – навръх рождения ден на големия бургаски поет. Церемонията ще бъде предшествана от атрактивен музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на Христо Фотев. Постановката е дело на режисьора Христо Симеонов, а събитието ще е в Атриума на Бургаския свободен университет.

Конкурсът за поезия се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение "Бургаска писателска общност", Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели. Той се провежда под патронажа на кмета Димитър Николов. Тази година носителят на наградата ще получи парична премия в размер на 4000 лева, диплом и пластика „Златно перо“.

Рождението на Фотев, навръх големия християнски празник Благовещение, ще бъде отбелязано с още много събития в морския град.

Николай Фенерски, председател на Сдружението на "Бургаската писателска общност", сподели в ефира на "Нашият ден":

"Според мен днес на целия свят му липсват поетични думи. Достатъчно е да пуснем новините и изпадаме в ужас. Поезията е обратното на това, което се случва днес."

"Днес седем от участниците са номинирани за наградата. Миналите години са били и по пет, и по четирима, този път са седем. Тази вечер ще стане ясно кой от тези поети ще заслужи наградата. Това са хора, наследници на Фотев и тук все още има добри поети."

"Не знам дали поезията в планинските градове е висока поезия, тази тук е на границата между водата и земята“, казва той. Според него може би тази граница вдъхновява и винаги е вдъхновявала човека тато идея, че от тук може да замине нанякъде и тук много лесно може да се ориентираме накъде да върви, защото всичко се съизмерва с морето. Това според прави града поетичен.

В интервюто Фенерски информира, че познат на Христо Фотев е запазил касети с неговия автентичен глас. Там той разказва историята на четири свои стихотворения. "Историята на стихотворенията е това, за което винаги се сещам, когато чуя името на Христо Фотев. Това са четири от най-известните му стихотворения: "Господи колко си хубава", "Морето само живите обича". Тази история, разказана от него, дава още и още храна за ума."

"Понеже съм и учител по български език и литература и ми се налага най-често да преподавам "Господи колко си хубава", защото е в програмата на 12-и клас и влиза в матурата. По тази причина най-много съм разсъждавал върху него и съм се опитвал да хвана всички детайли, но това е невъзможно. Това прави голямата поезия голяма, че винаги има загадка в нея“, споделя още той.

По думите на Фенерски различното тази година е, че сега е юбилей и бургаският режисьор Христо Симеонов организира спектакъл по този случай.  

Чуйте разговора в звуковия файл. 


Откъс от интервю с Христо Фотев, дадено през 1979 г., прозвучало в ефира на "Terra Култура", съхранено в Архивния фонд на БНР. 




По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна