Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бардът Асен Масларски – любимите песни на няколко поколения

В келтската традиция бардът е пазителят на родовата памет. Създател на поеми с чародейно умение да борави с мелодия и слово, той е съветник и посредник на благородническите фамилии.

Асен Масларски е родѐн бард. Песните му отдавна живеят свой собствен живот, разпилени от уста на уста и от китара на китара. Повод за срещата в "Артефир" е предстоящият авторски концерт, озаглавен "Бардът", който ще се проведе на 1 април в Дома на киното от 19 ч. 

Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. На сцената до него ще бъде китаристът Ангел Демирев-Ачо.

Масларски споделя, че по време на своите концерти често импровизира и никога не поставя бариера между себе си и хората. Очите на публиката задават ритъма на концерта и определят атмосферата.

Песните на Асен Масларски се отличават с това, че са създадени както по негови собствени текстове, така и по стиховете на едни от най-добрите български поети. Масларски твърди, че няма любим поет и цени всеки, съумял да напише нещо красиво. 

Повече за душевността на барда и за предстоящия концерт – чуйте в разговора с поетичен завършек:

Асен Масларски е роден на 8 януари 1959 в Студена (област Перник). Средното си образование завършва в Седма гимназия "Георги Димитров", София, а висшето – в Шуменския университет "Константин Преславски", специалност "Българска филология". Началото на творческата му дейност като създател на песни започва през 1974 г. Той е едно от знаковите имена, което задължително се споменава, когато стане дума за български бардове, поети с китара или изпята поезия. Масларски е сред основателите на бард фестивала "Поетични струни" Харманли през 1986 г.

Член е на Съюза на българските писатели от 2011 г. Паралелно с музиката и поезията, Асен Масларски се изявява като радиоводещ и продуцент на музикално-развлекателни и телевизионни предавания в Радио Шумен и Телевизия Шумен, създател е на частното "Форте радио". По програма "Христо Ботев" на БНР се изявява като водещ на музикалното предаване "Маестро, музика". В последните години е съводещ на предаването "И рибар съм, и ловец съм".
Снимки – личен архив
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна