Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 април - Световен ден за информация за заболяването епилепсия

На 26 март 2024 г. от 10:30 ч. пред сградата на Министерски съвет "Асоциация на родители на деца с епилепсия" организира "Световния ден за информация за заболяването епилепсия" - „Лилав ден“ /Purple Day/, със специалното участие на известния художник Иван Яхнаджиев и неговата най-малка ученичка-художничка Дара, заедно с талантливи ученици от 112 ОУ „Стоян Заимов“.

Можете да изразите вашата подкрепа, като споделяте нашите публикации и публикувате ваши, като използвате хаштаговете #PurpleDay2024 #ЛилавДен2024 #АРДЕ #EpilepsyBulgaria#APCEbulgaria

Епилепсията е неврологично заболяване и засяга милиони хора по целия свят. Въпреки неговата честота, в обществото за съжаление поради недостатъчна информация все още има предразсъдъци. За да променим това заедно, моля включете се в Световния ден за информация за заболяването епилепсия - Purple Day.

"Лилав ден" /Purple Day/ е Световен ден за информация за заболяването епилепсия, който се отбелязва от 2008 насам на 26 март. Това е глобално събитие посветено на повишаване на осведомеността за епилепсията в световен мащаб. Целта на "Лилавия ден" е хората с епилепсия да споделят за състоянието си и да се получи обществен разговор за нуждите и проблемите на засегнатите от заболяването. Символ на "Лилавия ден" е лилава панделка и хората по света го отбелязват, като обличат нещо лилаво в подкрепа на лицата с епилепсия и техните семейства.

Учениците и екипа на 112 ОУ "Стоян Заимов" на 26.03 2024 г. ще раздават листовки „Първа помощ при епилепсия“ и ще запознаят своите съученици и учители с това състояние.

Всяко учебно заведение, което има интерес може да се свърже с АРДЕ, за подобно сътрудничество.

На 26.03.2024 г., на #ЛилавДен2024, по време на Акустичния концерт в тяхната емблематична "Лилава зала", изпълнителите - Дует Шик ще изпратят своето послание за подкрепа към хората с епилепсия в България и по света!

Хората с епилепсия имат нужда да се говори повече за епилепсията и тя да не е тема табу, което буди грешни асоциации.












По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна