Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва към 29 евро/MWh след руска атака на газохранилище в Украйна

Снимка: Ройтерс

Природният газ поскъпва с понеделник с над 2% към 29 евро за мегаватчас, след като стана ясно, че Русия е атакува подземно хранилище за природен газ в Украйна, но украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" заяви, че доставките не са били прекъснати.

"Разполагаме с достатъчно резервен капацитет, за да смекчим всякакви непосредствени въздействия. Доставката на природен газ за украинските потребители остава незасегната от атаката", посочи главният изпълнителен директор на Нафтогаз Олексий Чернишов във Facebook, цитиран от Kiyv Independent.

Атаката е най-новата в поредица от удари, насочени към енергийна инфраструктура, които доведоха до спиране на тока в няколко града в Украйна.

Според Ройтерс, най-големият производител на енергия в Украйна, DTEK, е загубил 50% от производствения си капацитет. Износът на електроенергия е спрян, съобщи енергийното министерство на страната.

Новината, че място за съхранение на газ е станало обект на руска атака, може да предизвика безпокойство в Европа, след като ЕС започна да изпраща допълнителен газ към украинските хранилища, след като неговите собствени бяха запълнени. Това започна миналата година, като украинската държавна енергийна компания предостави 10 милиарда кубически метра капацитет. Това представлява една трета от общия капацитет за съхранение на страната.

Според Kiyv Independent, през миналата година чуждестранните енергийни търговци са резервирали около 2,5 млрд. куб. метра от този капацитет и тази година са започнали да запълват капацитета за съхранение по-рано от обикновено, посочи по-рано този месец "Нафтогаз". Компанията се надява тази година да види запълване на газохранилищата си с 4 млрд. куб. метра от страна на европейските енергийни търговци.

По-голямата част от украинския капацитет за съхранение на газ е разположен в западната част на страната, която е далеч от фронтовата линия и все още не е атакувана от руските сили. Хранилищата също са дълбоко под земята, както обясни Чернишов от "Нафтогаз", което ги прави относително безопасни от атаки.

Но днешната руска ракетна атака по едно такова находище допринесе за поскъпването на природния газ в Европа към 29 евро/MWh, въпреки че цените все още се задържат под 6-седмичния връх около 29,75 евро, достигнат на 19-и март.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Поскъпването на синьото гориво в началото на седмицата е в резултат и на продължаващите атаки и от двете воюващи страни по енергийната инфраструктура на Русия и Украйна, което допринася и за поскъпване на петрола през следобедна търговия в понеделник с около 2%.

Терористичната атака край Москва от миналия петък пък повишава опасенията за ескалация на напрежението в региона и подсилва притесненията за доставките.

В същото време американската компания-износител на втечнен газ Freeport LNG заяви, че нейната линия 3 за втечняване се е върнала към производство, но линия 2 е спрян, а линия 1 ще бъде незабавно спряна поради инспекции и ремонти, които се очаква да приключат до месец май.

Освен това се очаква нарастване на търсенето на природен газ на  фона на прогнозите за предстоящи малко по-ниски температури в Европа, преди те да се повишат отново през април.

Въпреки всички това се очаква цените на газа да се върнат отново в посока надолу, когато Европа излезе от отоплителния сезон. Тази промяна, съчетана със стабилното производство на Норвегия, нарастващото влияние на слънчевата енергия и европейските газови запаси, оставащи стабилни на нива около 59%, трябва да допринесе за облекчаване на текущия възходящ ценови натиск.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна