Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Палешникова – председател на Медицинска федерация "Подкрепа":

Работещите в детското здравеопазване в София – с едни от най-ниските заплати

Протест за по-високи заплати

| Интервю
Снимка: архив

"Хората са прекалено уморени, дори искат да напускат системата. Казахме на кмета, отговорът беше "Добре"".

Това коментира пред БНР Росица Палешникова – председател на Медицинска федерация "Подкрепа", които днес заедно с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ ще проведат протест за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор "Детско и училищно здравеопазване" и по-специално в детските ясли и здравните кабинети в училищата в София. Те настояват за увеличение на заплатите от 1350 лв. на 1890 лв., както и повишение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно.

"Тези заплати от 1450 лв. трябваше да бъдат достигнати преди 2 години, а не днес или утре, както кметът Васил Терзиев обещава евентуално от 1 април – евентуално ако бюджетът мине. Станаха прекалено много пожелателни действия. Вчера ни обясниха, че залагат в бюджета 8 млн. за общинските болници, тъй като и там не е достигнато браншовото колективно договаряне от преди 2 години, и 6,5 млн. за активи и ремонт, а за "Детско и училищно здравеопазване" в бюджета на софийска община не се предвижда нито лев като дофинансиране. Ние не можем да се съгласим с така предложените неща и затова отиваме на протест", обясни тя.

Според нея 8-те милиона увеличение в бюджета за общинските болници ще стигнат само да се достигне старото браншово договаряне.

"А ние в момента преговаряме за нов отрасъл в КТД, т.е. ако не до края на април, то през май, ще има нов. Оказва се, че общинските болници пак ще бъдат догонващи", подчерта Росица Палешникова в интервю за предаването "Преди всички".

По думите ѝ в сектор "Детско и училищно здравеопазване" в София работят около 2000 души. Според проучвания на синдикатите именно техните заплати са едни от най-ниските в цялата страна. Палешникова подчерта, че има общини, където заплатите в този сектор са около 2000 лв.

Тя отбеляза и другият проблем, че липсват кадри за тази работа: "Има медицински специалисти над 80 години, които работят в системата, само и само за да я поддържат".

Цялото интервю на Диана Дончева с Росица Палешникова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна