Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59 на сто от приходите в музикалния пазар у нас са от стрийминг

Българинът все повече е готов да плаща за легална музика

Снимка: IFPI

Българският музикален пазар отбеляза ръст от 44% през 2023 г., отчете Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), а общата му стойност достигна 16,9 милиона долара. Това изкачва страната до 53-то място по продажби в света (от общо 70 страни).

Според Годишния музикален доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) през 2023-та приходите от записана музика са се увеличили с 10,2% в световен мащаб и достигат 28,6 милиарда долара.

Най-значителен скок са направили два региона – Латинска Америка (+ 19.4%) и страните от Африка на юг от Сахара (+ 24.7%). Европа генерира 28.1% от глобалните приходи и продължава да бъде вторият по големина пазар на записана музика в света.

Основен принос за този ръст има стриймингът. През 2023 г. платените абонаменти са 667 милиона и формират почти половината (48,9%) от световния пазар. В България стриймингът дава 59 на сто от приходите, коментира пред БНР-Радио София Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП.

Пазарите започват да се насищат. При големите пазари (Германия, Франция и други) ръстът се изразява с едноцифрено число.

У нас през миналата година се отчете лека намаляване на приходите от покупки на компактдискове (-5%), но тази увеличението е +76%.

Средно през 2023 г. българинът е дал 1,85 долара за музика (през 2022-ра –1,02 щ.д.)

Проблемите в музикалната индустрията продължават да са свързани с пиратството.

"То е наш вечен враг. Преоблякло се е в дигитални дрехи, но изяжда огромен дял от приходите."


По думите на Точарова (), допълнителни предизвикателства носи изкуственият интелект (ИИ). Основания за тревога дават алгоритми за фалшиви стриймове. Не създателите на ИИ са заплаха, а тези, които го използват за присвояване на нещо, което принадлежи другиму.

Положителното за България е, че се променят нагласите в българското общество. 
Все повече хора са готови да инвестират повече, за да слушат музика. Това ще позволи индустрията да се развива и съответно да инвестира повече за създаване на още нова музика.

"Тази индустрията заслужава признание за това, което прави за културата, както и за хората, които са заети в нея. Имаме нужда от още малко законодателна защита и подкрепа в тази сфера", допълни изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова

Чуйте разговора на Лили Големинова. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна