Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да спрем да се сочим с пръст!", призоваха родители на деца с епилепсия

Веска Събева: Проблемите на българите с епилепсия остават нерешени от години

| Репортаж
Международен Лилав ден
Снимка: Елена Бейкова

Да спрем да се сочим с пръст – това послание отправиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в Международния Лилав ден, който поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на хората с това заболяване. В София денят беше отбелязан със събитие, което събра ученици от 112-ото училище да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев. 

Няма точни данни колко са хората с епилепсия у нас, но се смята, че това е 1 процент от населението на всяка държава. Проблемите на българите с епилепсия остават нерешени от години, разказа Веска Събева, председател на основаната преди 26 години Асоциация на родителите на деца с това неврологично заболяване.

"Отсъствието на лекарства, труден достъп до съвременни изследвания. Често в процеса на лечение се установява, че хората имат съвсем различно заболяване, което предизвиква състоянието на епилепсия и е можело да се овладее по друг начин. Искаме обществото да се обърне с лице към нас. Да спре тази стигма в училищата. Децата трябва да бъдат в училище". 

Международен Лилав ден

С отхвърлянето в училище се е сблъсквал синът на Козета Дончева, който днес е на 37 години. Това се случва в гимназиалния етап от обучението, в столично училище. И влошава състоянието на момчето, разказа майката.

"Започнаха да го тормозят още през първата година. Подиграваха му се и той започна да прави много гърчове. Накрая го отписах, защото никой не обърна внимание". 

Има родители на деца с лека форма на епилепсия, които крият това от всички, обясни Веска Събева.

"Живеят с надежда. 70% се лекуват. Изчезва, но остава това, че е бил болен от епилепсия. Винаги хората гледат с недоверие, което е изключително депресиращо и стигматизиращо. Нека да спрем да се сочим с пръст!"

Сред ключовите послания на днешния ден е напомнянето как се оказва първа помощ на човек с пристъп на епилепсия.

"Не трябва да се мести, освен ако не  е на стълби или на пътно платно. Обръща се на една страна и под главата му се подлага нещо меко." 

Ако вече са минали между 5 до 7 минути, но пристъпът не спрял, извикайте бърза помощ, съветват експертите. 

Международен Лилав ден

Международният лилав ден води началото си от Канада, където през 2008 година малката Касиди решава да говори за заболяването си пред близки и приятели. Цветът на лавандулата става цвят на епилепсията и повишаването на информираността за тази болест. На днешното събитие деца рисуваха и с лилавия цвят. Насочваше ги Иван Яхнаджиев.

"За мен лилавият цвят винаги  е бил символ на любовта. Използва се рядко. Той  е духовен цвят и поезия. С него не трябва да се прекалява. Окото прави лилавия цвят силен".

Затова е важно да имаме очи за пъстротата на живота около нас. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна