Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Проданов: Държавният поземлен фонд е да се прави политика с него

"Имаме нужда от български плодове и зеленчуци, както и от българско животновъдство. Нормално е държавата да инвестира в тези сектори"

| Интервю
Илия Проданов, председател на НАЗ
Снимка: БГНЕС

"Държавният поземлен фонд е за да се прави политика с него. При това там, където има нужда. В момента имаме нужда от български плодове  и зеленчуци, както и от българско животновъдство. Нормално е държавата да започне да инвестира в тези сектори".

Това заяви пред БНР Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Единствената точка в днешното заседание на парламентарната комисия по земеделие е обсъждане и гласуване на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя

"Т.нар. приоритетни търгове за отдаване на държавния поземлен фонд засягат секторите "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство". Ние подкрепяме тези изменения, за да може колегите от чувствителните сектори да имат достъп до държавен поземлен фонд, но без да бъдат в пряка конкуренция със зърнопроизводителите. Мисля, че ще имам моментален ефект".

Собствениците на земеделски земи се противопоставят на закона от някакъв инат, посочи той в предаването "Преди всички". 

"Много е важно как в закона ще бъде разписано къде отива земята на хората, които не подпишат споразумението и не попадат в него. Държим правото на ползване да им бъде дадено в тези масиви, където имат правно основание. Така интересът на всички страни е защитен. Земеползването в землището се случва по-лесно". 

Собствениците на земеделска земя също подкрепиха нашето предложение, че средното рентно плащане за година в съответното землище трябва да се изчислява на базата на всички договори, които са регистрирани за стопанската година, а не както е досега - 50% от вписаните в Агенцията по вписванията", каза Проданов. 

"Това ще даде по-балансирано смятан".

Той коментира идеята за въвеждане на поземлен данък като начин да се повиши ангажимента към земята така:

"Не мисля, че в момента има политическа смелост това нещо да се коментира".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна