Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-лесен обмен на медицинска информация – Европейско пространство за здравни данни

Унифициране на електронния регистър, за да може да бъде използван трансгранично

Снимка: Петър Витанов личен профил

Европейският парламент и Съветът постигнаха съгласие за създаването на Европейско пространство за здравни данни (ЕПЗД). Прогнозите са, че то не само ще улесни пациентите, но и ще подпомогне научните изследвания в областта на медицината. В "Нашият ден" членът на ЕП Петър Витанов разказва за ползите от постигнатото споразумение.

По думите на евродепутата европейският законодател предвижда създаването на споделено пространство за здравни данни, което предполага по-лесен обмен на медицинска информация и издаване на електронен здравен картон. Законодателството е разделено на две части – първични данни и вторични данни – то не е само здравно, но и дигитално, пояснява Витанов. 

Ползите от законодателството са за всеки един европейски гражданин, който ще разполага с трансгранично здравно досие в електронен формат. Вторичното разпространение на тези здравни данни е свързано с възможността компании, изследователски институти, хора, търсещи лечение на редки заболявания, да се позоват на данни от целия ЕС, заявява Витанов.

Разбира се, възникват въпроси за рисковете, свързани със защитата на тези лични данни и тяхната употреба. По думите на Витанов е предвидено правото на пациентите да решават какво да бъде включено в здравното им досие. Ако става дума за чувствителни, генетични данни, такива, свързани с ментално заболяване, всеки може да изрази съгласие или несъгласие за тяхното използване. Всяка една държава би следвало да изготви на национално ниво правилник с правата и задълженията на пациентите, допълва гостът.

Законодателството ще влезе в сила в зависимост от разпоредбите, казва евродепутатът. Стремежът е към унифициране на електронния регистър, за да може да бъде използван трансгранично. Един от основните проблеми е финансирането, заявява Витанов. По думите му ЕС ще отпусне общо 1 млрд. евро за всички държави членки – страните ще трябва сами да отделят огромен ресурс за реализирането на това законодателство.

Витанов е дълбоко убеден, че от здравна гледна точка въвеждането на тази услуга ще подобри качеството на здравеопазването и ще го направи по-евтино и по-гъвкаво. На този етап защитата на здравните данни е гарантирана на базово равнище, заявява гостът и допълва, че законодателството ще отнеме време и средства, но посоката е към едно по-универсално и достъпно здравеопазване.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  

Снимка – личен профил на Петър Витанов
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна