Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Режимът на Путин заличи всякакви външни корективи на властта"

Петър Карабоев: Ресурсът на руските служби е в репресивната част, а не в превантивната

"Бързо разкриха кой е извършител и кой е помогнал, но защо не го предотвратиха?"

| Интервю
Петър Карабоев
Снимка: Стопкадър, NOVA

Проблемът с информацията, идваща от Русия, е, че режимът на Путин заличи всякакви външни корективи за това какво прави властта и какво правят службите - няма свободна преса, протести не се допускат и няма публичен дебат на експерти, които да оценяват тезите, които се лансират в публичното пространство. 

Това каза пред БНР заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев и уточни:

"Президентът Владимир Путин говори без доказателства за украинската следаВидяхме, че няколко от заловените терористи са жестоко бити и измъчвани, вероятно още при самото задържане. Това поставя огромна въпросителна върху всичко, което те са казали".

По думите на журналиста ресурсът на професионалистите в руските служби за борба с тероризма е в репресивната част, а не в превантивната.

"Идеологическата задача, която им се спуска от Кремъл .- да се напада Западът, да бъде вмъкнат Киев в цялата история, им пречи да си вършат работната. Голяма част от ресурса им, особено след 2022 г., беше хвърлен в това да се борят с всякакви противници на режима, които пишели в интернет срещу войната или подкрепяли Навални, вместо да се занимават с реални заплахи. Тези хора се опитват да вършат нещо, но в крайна сметка се оказва, че май акцентът при тях е повече върху репресивната част, отколкото върху превантивната. Те са много бързи в това да разкрият кой е извършил и кой е помогнал на извършителите, но защо не го предотвратиха? Това е ключовият въпрос в цялата ситуация".

Карабоев подчерта, че от много години е повишена степента на сигурност на големи обществени обекти в Москва, а Подмосковието е част от нея:

"Това е охрана, която не е подготвена за въоръжено нападение. Това е доста скъпо и доста рисковано да напълниш с оръжие десетки и стотици охранители. Освен това е и политически много деликатно, защото, ако напълниш столицата с въоръжени охранители, изведнъж хората ще започнат да питат къде е сигурността на Русия, нали Путин беше големият защитник на сигурността на Русия".

Той подчерта, че 1/3 от жертвите на атентата в "Крокус сити хол" са били застреляни от терористите, останалите са загинали от пожара, т.е. евакуационният план на сградата не е сработил.

Интервюто на Георги Налбантов с Петър Карабоев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна