Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава спор между частник и Община Алфатар за продажба на общински имот

| Репортаж
3
Снимка: Незабравка Кирова

За честта на един площад – така може да се нарече драмата, разиграваща се в силистренската община Алфатар. Частен собственик продава сграда, намираща се върху общинска земя, без преди това да е имало доброволна делба на идеалните части.

Кметската управа атакува в съда - решение още няма. Прескочили ли са Общината при сделката или тя – Общината, иска да попречи на инвестиционно намерение, предстои да стане ясно.

В центъра на събитията е един площад в кв. „Попово“ на град Алфатар, с обща площ 4800 квадрата – общинска собственост. А върху тях две сгради – една частна, на която се полагат 1900 квадратни метра идеални части, и една на Общината, а наоколо – пейки, люлки, пързалки, беседка за отдих. Но към днешна дата теренът не е разделен, заяви кметът Янка Господинова.


От собственик е имало искане, което Общината не е одобрила и е предложила свой вариант за делбата с мотив запазване целостта на площада.

Сделката обаче се изповядва и втори път – обратно, само два дни след исковата молба на Общината.

А имотът някога е бил държавна собственост, после става публична общинска собственост, след това сградата е купена от НАРКООП и 2005 година я придобива сегашният, стар – нов собственик. И някъде по средата са Атанас Русев и фирмата му, които успяват да се порадват на имотът за кратко – в рамките на дни срещу официална цена от 30 000 лв.

Според Русев сградите са две с обща земя - няма съсобственост на сгради и затова чл. 33 от Закона за собствеността не играе. Онзи член, който казва, че при продажба първо трябва да бъде попитан съсобственикът дали не иска да купи. Русев днес е пълномощник на собственикът и е готов да обжалва, ако решението на съда не е в негова полза, защото искал да прави цех за лешници.

В крайна сметка се чака решението на съда, а междувременно Общинският съвет в Алфатар гласува принципно, че ако Съдът се произнесе в полза на Общината - сградата и прилежащите й идеални части ще бъдат закупени на същата продажна цена 30 000 лв. Има и съветници, които са против.

Очакват се предложения за делба, но в крайна сметка такава няма.

А горчив вкус в устата остава със сигурност, защото някой е платил официално 30 000 лв., а пазарната оценка според независим оценител е 60 000 и е публична тайна, че така се прави. Плаща се и под масата, извън документацията.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна