Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Григор Горчев: Надявам се в роботизираната хирургия да надделее човешкият фактор

| Репортаж
Акад. Григор Горчев
Снимка: Латинка Светозарова

Името на акад. Григор Горев е свързано с високотехнологичната хирургия. Той е пионер у нас и с екип започва първите операции с робота Да Винчи през 2008 г., а през 2012 г. въвежда прилагането на HIFU технологиите. 

Акад. Горчев е единственият акушер-гинеколог, който е член-кореспондент на Българската Академия на науките и е носител на най-високото държавно отличие Орден "Стара планина" първа степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на медицинската наука и практика. 

В последно време неговите научни интереси са свързани с интелектуалната хирургия. Акад. Григор Горчев е почетен ректор на МУ в Плевен и вече има цяла школа негови ученици в тази област.

Ще дойде ли времето за операции, които извършват само роботи? 

"Лично аз се надявам, че ще надделее човешкият фактор, но дано не надделее другият фактор. Това не трябва да го допускаме. Хората трябва свикнат с тези неща, трябва да ги знаят тези неща. Не може без лекар, пациентът е свикнал с лекар, да разговаря, да му се довери, да му влезе в проблема. Не само операцията, то е основно наблюдението, преживяемостта, това са много важни неща, без това не може. Операцията е един етап от лечението", предупреди пред БНР акад. Горчев. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна