Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В омагьосания кръг на зависимостите

На институционално ниво се смята, че зависимостта е избор, а това не е така, смята адв. Силвия Петкова

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Поставям под съмнение лидерската позиция на човек, който рекламира хазарт. Това заяви пред БНР адвокат Силвия Петкова преди дискусията тази вечер на тема "Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влиянието на финансирането от хазартни игри върху журналистиката и обществото".

"Регулация няма как да има, защото е правно невъзможно. Но какъв е личният морал и "хигиена" на един човек – това е друг въпрос. Аз бих поставила под съмнение лидерската позиция на човек, който рекламира нещо, водещо до зависимост, а зависимостта от друга страна води до страдание както на човека, който е зависим, така и на хората около него. Освен това хазартната зависимост предразполага към извършване на престъпления, защото тя не може да се обслужва с нищо друго, освен с пари", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички". Адв. Петкова от години призовава по отношение на рекламите на хазартни игри в медиите.

Тя подчерта, че хазартът има изключително силно лоби, защото е много добре финансиран:

"От залозите, които хората правят, се печелят изключително много пари. Това е най-скъпата зависимост".

Адвокатът отбеляза също и желанието за търсене на "лесни пари":

"Когато рекламата на хазарт посочва, че получаваш бонус, безплатни игри, че можеш да получиш голяма сума като джакпот, а единственото, което се изисква от теб, е да отидеш в казиното или да влезеш в съответния сайт за залагания и да заложиш сума пари с шанса да спечелиш много по-голяма - това е привлекателното в хазарта – това обещание за лесна и бърза голяма печалба".

По думите ѝ в масовия случай все още в България на институционално ниво се смята, че зависимостта е избор. Според нея обаче обяснението е невробиологично и физиологично, а не е свързано с избор. Една от типичните прояви на зависимостта е невъзможността да се спре, подчерта Петкова.


"Всички специализирани лечебни заведения, които предлагат помощ за зависими от алкохол и наркотици, могат да предложат помощ и за зависими от хазарт. Възможно е да се потърси психологическа и психиатрична помощ, групи за взаимопомощ с други хазартнозависими. Много хора се обръщат към църква, религия. От гледна точка на медицината – възможно е с психиатрична помощ да се потърси лечение и възстановяване".

Адв. Петкова отбеляза още, че програмите в затворите не са достатъчно ефективни, защото няма специалисти. Много малко психолози и психиатри специализират в сферата на зависимостите. Затова след като излежи присъдата си човек, извършил престъпление в следствие на своята зависимост, той отново се връща към нея.

Цялото интервю на Силвия Великова със Силвия Петкова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна