Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

Калина Трифонова: Предвидена е либерализация на едро, но продължава да има регулирани цени към крайните клиенти

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN, които снабдяват с електроенергия Югоизточна България, не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли.

Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор заявленията си за цените, които ще действат от юли т.г. до юли следващата. Заради предстоящата частична либерализация на пазара на тока за бита въпросителните са повече от отговорите, а ценовото заявление ще бъде без цена.

Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите EVN – България, обясни пред БНР, че има няколко неясни момента:  

"Първо, променя се начинът на покупка на енергията. Т.нар. либерализация на едро е предвидена по закон да се случи, но продължаваме да имаме регулирани цени към крайните клиенти. Регулираната цена към крайния клиент ще бъде определяна от Министерския съвет на база постигнатата средна цена на борсата ден напред. Не е ясно в края на месеца каква ще бъде цената, каква ще бъде нашата надценка. Ние все още не може да кажем каква ще бъде нашата крайна цена". 

Това ще се отрази като доста сериозен ликвиден проблем за дружеството, отбеляза тя в предаването "12+3".

"Дискутираме да има промяна в закона, за да може да се получи едно по-гладко финансиране на този нов модел на покупка на енергията. Крайните снабдители продължават да бъдат регулирани. Имаме разбиране от Комисията по енергетика в парламента и от всички заинтересовани институции".

От дружеството обаче знаят с колко трябва да поскъпне парното и топлата вода в Пловдив от следващата година.

"Нашите разчети са въз основа на съществуващите регулации и Наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на инфлационните индекси за съответния период и на оперативните разходи. Има технологична норма на загубите в размер на 35%. Калкулациите показват средно увеличение с 13% на цената на топлинната енергия. Това ще бъде в нашето ценово заявление". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна