Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Снимка: БГНЕС

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт.

Жителите на всички села между Петрич и Кулата ползват ежедневно железопътния транспорт, а за повечето от тях той е и единствената връзка с общинския център и с областния - Благоевград. 

С влака хората отиват на работа, децата - на училище, а пенсионерите - на лекар. Затова го наричат "работнически" влак. Информацията, че от първи април ще бъдат закрити 25 от 32 влакови линии в отсечката Петрич - Генерал Тодоров - Кулата, породи сериозно напрежение сред хората и готовност за протести, заяви от името на колегите си кметът на Марикостиново Гергана Тодорова:

Закриване на влакови линии ще има, но това няма да стане от 1-ви април и преди да бъде съгласувано със засегнатите общини. Това заяви Анатолий Атанасов, директор "Оперативна дейност" в БДЖ и подчерта, че съгласно договора с държавата - дружеството е задължено и ще осигури алтернативен автобусен транспорт, но само за най-натоварените линии, които ще бъдат засегнати.

Това донякъде успокои недоволството сред жителите на петричките села, но верни на принципа "парен каша духа" те отнесоха проблема и до парламента чрез своя народен представител, каза кметът на Марикостиново Гергана Тодорова.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна