Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рованпера с доминация в Сафари рали Кения

Кале Рованпера
Снимка: Safari Rally Kenya, wrc.com

Кале Рованпера (Финландия, Toyota Gazoo Racing) спечели доминантна победа в Сафари рали Кения, след като завърши тежкото състезание от Световния рали шампионат (WRC) с преднина от над минута и половина. Това е втора победа на финландеца в Кения и 12-а в кариерата му.

Рованперя, с навигатор Йоне Халтунен, поведоха в петък сутрин и натрупаха солидна преднина преди състезанията през уикенда. Те държаха останалите далеч назад и след етапите край езерото "Найваша" разполагаха с две минути аванс. Именно тази разлика позволи на двукратния шампион във WRC да кара още по-внимателно в последния ден и да завърши с общо време 3:36:04.0 часа.

Такамото Кацута (Япония, Toyota Gazoo Racing) направи победата на отбора двойна, изоставайки с 1:37.8 минути от Рованпера. Адриан Формо (Франция, M-Sport Ford Puma) пък зае третото място и записа втори пореден подиум.

"Победите в Кения винаги са особено специални, тъй като това е легендарно събитие за Тойота. Тук винаги се представяме добре и традицията бе запазена. Както казват в Африка, водещият автомобил винаги е на Тойота", заяви Рованпера, цитиран от wrc.com.

Елфин Еванс (Великобритания, Toyota Gazoo Racing) имаше шанс за подиум до съботните състезания, в които трябваше да спира два пъти за смени на гуми. Той завърши на четири минути зад Рованпера и остана втори в генералното класиране при шест точки пасив от Тиери Нювил (Белгия, Hyundai Motorsport).

Лидерът в подреждането финишира пети в Кения при почти шест минути пасив от Рованпера, който не спечели точки от първия кръг в Монте Карло.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна