Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчо Маркишки:

На 8 април е първото слънчево затъмнение за 2024 година

"Гид на любителя астроном 2024 година" с основните астрономически събития представя в предаването "Следобед за любопитните" астрофизикът Пенчо Маркишки. През високосната 2024 година всички циклични процеси, които се повтарят, през настоящата година, като началото на сезоните или моменти, в които настъпват максимумите на метеорните потоци, закъсняват с почти 18 часа, разясни Пенчо Маркишки. Това се дължи на този допълнителен ден и така се поддържа верен административният календар, допълни той.

Тази година, както и следващите ще има четири затъмнения, които ще бъдат разпределени в два периода, които ние астрономите наричаме – сезони на затъмненията, поясно астрофизикът. Тези периоди траят 34 дни, в рамките на които се случват две или три затъмнения, най много, като последния случай с три затъмнения беше през 2020 година, когато е имало общо шест затъмнения, стана ясно в предаването "Следобед за любопитните".

Тази година първото затъмнения от първия сезон на затъмненията беше на 25 март – лунно затъмнение, което обаче можеше да се наблюдава от страните по на запад от нас, уточни Пенчо Маркишки. Логично, две седмици по-късно ще настъпи второто затъмнение. То ще бъде пълно слънчево затъмнение на 8 април, съобщи астрофизикът. То ще може да се наблюдава най-добре от Мексико и някои щати в САЩ. Тогава се очаква интересът на различни астрономи от цял свят. Тези слънчеви затъмнения са интересни от тази гледна точка, че това е единствената възможност да се наблюдава слънчевата корона, уточни специалистът.

След това предстои вторият сезон на затъмненията през тази година – частично лунно на 18-и септември, което може да се наблюдава и от България, и последното затъмнение – отново слънчево, ще бъде на 2 октомври, то ще бъде пръстеновидно, много красиво, разясни Маркишки.

За видимостта на планетите от Слънчевата система и движението на кометите през настоящата година, както и за други интересни астрономически факти, можете да разберете от разговора на Ани Костова с Пенчо Маркишки в предаването "Следобед за любопитните" от звуковия файл.

Снимка – Pixabay и NASA

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна