Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет години Синема Политика в България

Синема Политика е мрежа за разпространение, специализиран разпространител и онлайн платформа за независимо документално кино с политическа и социална тематика. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Тя подпомага работата на независими режисьори и развива публикa за социално ангажирано кино, а от 2015 година организира документални прожекции и в София със свободен вход.

През 2024 филмите ще бъдат представяни в Гьоте-институт, като всеки филм ще бъде последван от дискусия с режисьорите и специални гости. Предстоят "Работа" (Швеция, 2023) с режисьор Туве Пилс – прожекция на 3 април, и "Животът е красив" (Норвегия-Палестина-Катар, 2023) с режисьор Мохамед Джабали – прожекция на 5 април.

Във филма "Работа" Хана иска да опознае себе си и своята сексуалност отвъд възможностите, които ѝ дава малкият роден град в Швеция. Тя изоставя приятелката си Ема и заминава за Сан Франциско, където има активна и толерантна общност от хомосексуални хора. На едно парти тя се запознава с Клои и Сид – доминатриса и транссексуален мъж, и двамата опитни секс работници, които мечтаят за сигурен живот в разрастващия се град на Западното крайбрежие. С тяхна помощ Хана започва да изследва онези аспекти на своята сексуалност, за които е смеела само да фантазира.

Работа (Швеция, 2023)

Младият палестински режисьор Мохамед Джабали посещава филмов фестивал в Тромсьо през 2014 г., когато границите към Газа се затварят. Той се оказва блокиран в арктическата зима и не подозира, че ще изминат седем години, преди да може да види отново семейството си. Докато чака ситуацията да се промени, приятелите на Мохамед в родината му го съветват да потърси убежище или да се ожени, за да остане в Норвегия. Но Мохамед не иска да се откаже от палестинската си самоличност и настоява работата му да получи признание. След като му е отказано разрешително за работа, въпреки че филмът му "Бърза помощ" постига международен успех, той решава да заведе дело в съда.

Животът е красив (Норвегия-Палестина-Катар, 2023)

Чуйте разговора от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна