Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ и АПИ не са получавали сигнали за нередности при изграждането на тунел "Железница"

Тунел Железница
Снимка: АПИ

В Министерството на регионалното развитие не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунела "Железница", свързан с финансови злоупотреби. Такъв не е постъпвал и в Агенция "Пътна инфраструктура", съобщиха от ведомството, което предоставя пълна справка за всички плащания по изграждането на тунела.

Съоръжението беше пуснато за движение в началото на март 2024 г. след укрепването на активиралите се свлачища в района.

От министерството категорично се противопоставят на тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на съоръжението. По обекта е работено въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за тях. 

Предоставянето на справката е с цел пълна прозрачност на разходването на обществените средства. В нея са посочени датите на сертификатите за изпълнените дейности, дати на фактури, дати на плащане, както и какви плащания са правени през целия период на изграждането на тунела „Железница“. 

Европейската прокуратура съобщи в понеделник, че след сигнал от ДАНС е разпоредила претърсване в 6 български фирми и в частни имоти, свързани със строителството му. При проверката било разкрито, че едно от трите дружествата от консорциума, построил тунела, е заподозряно в злоупотреба с еврофондове и пране на пари. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна