Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата извършва обиски в 6 фирми в България

Снимка: eppo.europa.eu
Чуй новината! Чуй новината:

По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест фирми и четири къщи в две области на страната, съобщиха от институцията. 

Целта на обиските е събиране на доказателства заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел "Железница“ на магистрала "Струма", който през февруари беше отворен за движение.

В съобщението, публикувано на сайта на Европейската прокуратура, се посочва, че строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят е получил приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета, посочват от Европрокуратурата. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Европрокуратурата посочва, че продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях: "Не трябва да се забравят скандалите..

публикувано на 24.07.24 в 10:02

ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили такива измами се съобщава с грама и от българското посолство..

публикувано на 24.07.24 в 09:53
Корнелия Нинова

Нинова: Повече от месец правим изслушвания, от които няма резултат, а 61 законопроекта стоят

С недоволство от седмичната програма започна пленарното заседание на Народното събрание. Депутатът от БСП Корнелия Нинова остро възрази срещу поредните предвидени изслушвания на служебни министри и призова постоянните комисии да заработят. "Повече от месец правим изслушвания, от които няма никакъв резултат. 61 законопроекта стоят, внесени в..

публикувано на 24.07.24 в 09:46

МС предлага Петър Танев за посланик в Украйна, но не завършва процедурата

Продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото е отказал да назначи Николай Ненчев през лятото на миналата година. От съобщението става ясно, че..

публикувано на 24.07.24 в 09:36