Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълно слънчево затъмнение в САЩ на 8 април

| обновено на 05.04.24 в 12:26 | Интервю
Слънчево затъмнение
Снимка: Емил Иванов

На 8 април ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение, което ще премине през територията на Мексико, САЩ и Канада. В Европа по това време ще бъде 8 часа вечерта, но така или иначе това слънчево затъмнение ще се наблюдава само в Тихия океан, Северна Америка и части от Атлантика.

Астрофизикът доц. д-р Камен Козарев разказа подрбности в интервю за "Нашият ден".  Той сподели, че това е момент, в който Луната ще се впише между Земята и Слънцето, прекривайки го напълно. Този феномен ще бъде видим предимно в Мексико, САЩ и Канада.

"Ще има доста интересно небесно явление на 8 април - пълно слънчево затъмнение, което ще навлезе в континенталната част на Северна Америка някъде към 21:00 часа българско време," обясни Козаров. Той допълни, че най-дългото продължение на затъмнението ще бъде около 4,5 минути, което е доста рядко явление. Последното пълно слънчево затъмнение, видимо от България, е било през 1999 година, а следващото ще се случи през 2081 година. Той подчерта, че до края на века можем да очакваме още подобни явления.

Астрофизикът сподели и за специалната експедиция, в която негови колеги вече са заминали за Мексико. Той обясни, че докато в миналото слънчевите затъмнения се свързваха с лоши предзнаменателства, днес сме осведомени, че те са просто продукт на специфичната геометрия между Слънцето, Луната и Земята. 

Чуйте в звуковия файл. 




По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна