Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В клуба по медии в 4. ОУ "Проф. Джон Атанасов"

Деца смятат, че жертва на фалшиви новини стават твърде любопитните

Децата на гости в БНР

4. ОУ "Проф. Джон Атанасов" се намира в столичния квартал "Дружба 1". Учениците там имат разнообразни възможности за извънкласни дейности и една от тях е клуба по медии с ръководител Силвия Костадинова. В него могат да вземат участие деца от 5-и до 7-и клас. Освен да пишат статии за училищния вестник децата се учат и как работят медиите в реална среда. Част от това обучение е посещението им в Българското национално радио. Те избират именно медиите за свое извъкласно занимание по различни причини.

"Аз се записах, защото ми се стори много интересно да пиша статии", казва една от ученичките и добавя, че обича да пише за училищния живот. "Защото е интересно и развлекателно след училищния ден", казва друг ученик.

По темата за фалшивите новини и начина, по който журналистиката би могла да се бори с тях учениците са на мнение, че журналистите са "клюкари" и затова лесно ще разберат кое е истина и кое - не. Те могат да пишат повече статии, в които съдържанието е проверено и по този начин да противодействат на дезинформацията споделят младежите от клуба.

От една страна учениците смятат, че човек може да се обърка ако е "твърде любопитен" и гледа информация в различни сайтове като не знае точно на кое да вярва. От друга страна те смятат, че именно недостигът на време и проверяването само на един източник на информация би могло да допринесе за това някой да стане жертва на фалшиви новини.

Говорейки за изкуствения интелект, който все повече навлиза и в техния живот, тийнейджърите споделят, че след време съдържанието, създадено от човек, ще е много по-ценено от създаденото от машина.

Повече за медиите, изкуствения интелект, радиото в бъдещето и фалшивите новини чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени