Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в журналистически обувки

Най-важното умение, което усвояват в sCOOL Media е критичното мислене

Снимка: scoolmedia.com

Националната интернет платформа за ученическа журналистика sCOOL Media навърши 5 години. Създателите ѝ са си поставили за цел да покажат на гимназистите как работят медиите и им дадат възможност да работят с професионални редактори, с чиято помощ да създадат качествени медийни продукти и да публикуват материалите си на онлайн платформа.

Учениците се обучават да отразяват новини, да пишат и да проверяват достоверността на фактите, както и да разберат повече за журналистическата професия.

Платформата е част от инициативата „Медийна грамотност в класната стая“ на Асоциацията на европейските журналисти – България, в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и Фондация Америка за България и има за цел да развие уменията на българските ученици да преценяват, анализират критично, тълкуват и анализират информация чрез програма за медийна грамотност.

Мария Милкова

"С годините проектът прерасна. Казахме си: А защо не те да имат собствена медия, в която те да не са просто потребители, а автори? По този начин най-лесно могат да научат какво са факти, как се събира и проверява информация, как се пише журналистически, по интересен начин", разказа пред БНР-Радио София главният редактор на sCOOL Media Мария Милкова. Тя е журналист с над 15-годишен опит в някои от най-големите медии в България. Социалните теми и по-специално тези за образованието и младежите винаги са били във фокуса на нейната работа, за което тя два пъти става носител на престижната награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Автор е на документални филми. От 2018 г. е на свободна практика и се занимава с продуциране и създаване на филми и видео съдържание.

По думите ѝ, сега младите хора търсят информация по друг начин, доверяват се много на социалните мрежи. Това не е лошо, имат друг и по-голям избор на източници, но трябва да им светва червената лампа, да използват други инструменти срещу фалшиви новини и манипулации.

На тийнейджърите не им е трудно, но все пак се изискват усилия да го направят.

В разговора се включи и скоро завършил ученик – Кристиян Юлзари, автор в sCOOL Media, избрал журналистиката за своя бъдеща професия.

Каза, че с това, което пише, иска да промени малко средата, в която живее.

Катерина Василева е друг пример, която от автор в ученическата медия се реализира в професионална – в „Свободна Европа“.

От около 60 ученици, преминали през проекта малко ще стават журналисти. По-важното е, че у тях ще остане критичното мислене. Това е особено полезно за обществото, отбеляза Мария Милкова.

Скоро предстои и летен лагер по журналистика за около 20 младежи. Той е на английски и кандидатстването е до 15 април. Там участниците учат, но и се забавляват.

Чуйте разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец юни е бил най-топлият у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:09

Извънредно заседание на СОС заради смяната на ръководствата на 6 общински дружества

Столичният общински съвет ще заседава извънредно с единствена точка искането на кмета Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на шест ключови общински дружества. Докладът по темата беше приет миналия месец и е от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов. На 9 юли СОС прие доклад относно обявяване..

публикувано на 01.08.24 в 10:11

Столичният район "Надежда" се включва в Световната седмица на кърменето

За 32-ри път отбелязваме Световната седмица на кърменето. Целта на инициативата е повишаване на информираността и пробуждане на действия, свързани с темите засягащи кърменето. От 1 до 7 август са предвидени редица събития, насърчаващи кърменето, а тази година Седмицата преминава под надслов "Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене..

публикувано на 01.08.24 в 09:25

Август започва със слънце и температура в София около 32°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток, по най-високите части до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 01.08.24 в 07:35

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София Йоан Стоянов - главен секретар на НМФ. „Хората, които са преминали Академията в последствие се..

публикувано на 31.07.24 в 19:06

5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по физика в Иран

5 медала спечелиха най-добрите български ученици по физика на 54-тата Международна олимпиада в Иран, която се проведе от 21 до 29 юли 2024 г. Те завоюваха 1 сребърен и 4 бронзови медала, сред най-добрите 198 ученици от 46 държави. Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас),..

публикувано на 31.07.24 в 17:25

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по..

публикувано на 31.07.24 в 15:21