Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Георгиев: Няма опасност от ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"

| Интервю
АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма опасност от ядрена авария след атаките с дрон към АЕЦ "Запорожие". Това заяви пред БНР Станислав Георгиев - изпълнителен секретар на "Булатом". 

Според него спокойно можем да вярваме на експертите на Международната агенция за атомна енергетика, които постоянно са на площадката и твърдят именно това - че опасност няма. 
"Централата не работи. Блоковете са спрени, горивото е извадено от реакторите. Те не са даже и в горещ резерв. Възможността за ядрена авария винаги съществува, тъй като на площадката има отработено ядрено гориво. Потенциално има опасност от ядрена авария", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". Според него атака с дрон може да причини фатални щети от гледна точка на сигурността. 
Станислав Георгиев отбеляза обаче, че шестте блока в "Запорожие" интегрално произвеждат енергия колкото цялата енергийна система на България. Население колкото това на България не е в състояние да получава електричество, подчерта той. И продължи: 

"За строителството на 1 блок от 1000 мегавата приблизително можем да кажем, че могат да бъдат изразходени между 10 и 15 млрд. долара, т.е. за шестте блока, които в момента не работят, би трябвало да се изразходят между 60 и 90 млрд. долара. Колко пари вече бяха отпуснати, за да върви тази война - с тези средства хората могат да направят чудеса, а политиците решават нещо друго. Логиката на политиците е непредвидима. Те използват всички средства, за да постигнат целите си. Остава ни да стискаме палци безумието да не стигне крайност, която ще се отрази на всички нас". 
Цялото интервю на Веселина Миланова със Станислав Георгиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени