Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спорта, почивката и физическата активност в полза на нашето здраве

Доц. Красимир Ранков: Добрите взаимоотношения с хората около нас ни карат да се чувстваме здрави

2
Доц. Красимир Ранков, ръководител на Катедра физиология и биохимия в Националната спортна академия
Снимка: Мая Данчева

Кои са факторите, които влошават здравето и как да наблегнем на физическата култура, спорта и почивката? 

"По критериите на СЗО за здраве говори не само, когато нямаме болести, а и когато имаме пълното усещането за физическо, социално, емоционално и духовно здраве, разказа в "Нощен Хоризонт" доц. Красимир Ранков, ръководител на Катедра физиология и биохимия в Националната спортна академия.

"И тъй като ние сме индивиди, разтворени в социума, добрите взаимоотношения с хората около нас ни карат да се чувстваме здрави, допълни доц. Ранков.

Наднорменото тегло и затлъстяването в света достигат пандемични размери. И ако се разграничаваме от останалите европейци и американците и отказваме да признаем, че носим със себе си лоши навици за хранене и повече килограми, то проблемът е изцяло за сметка на нашето здраве

В България не са никак малко спортните центрове и фитнес залите, в които може да бъде направена корекция на теглото без изтощителни диети, а систематично и последователно. Хубавото е, че тези места се посещават от хора на всякаква възраст, но не са малко и тези, на които физическите усилия се струват невъзможни. 

"Ние в академията се занимаваме не само със спортуващи студенти, но и наши възпитаници са много кинезитерапевти, медицински сестри вече. Така че при нас това е едно уникално място, което успява да обгради човешкото здраве и откъм превенцията, тоест какво да правим, за да бъдем здрави, но и от гледна точка на влошеното здраве - какво да направим, за да върнем здравето към нормата, да върнем благополучието. 

 Нашите студенти се учат да се съобразяват с моментното състояние на човека пред тях, да могат да изберат правилното движение, което да му предпишат, защото най-вече с това се занимаваме и то да бъде с правилната дозировка, каза още доц. Ранков.

"Как да бъдем сутрин бодри - дадем ли си достатъчно време, за да се наспим, няма как сутринта да не сме бодри! Добре е да се съобразим какъв тип сме, дали сме сова или бухал, да си направим сутрин една лека гимнастика, да си изпием кафето, да се раздвижим, да усетим ведрината на утрото - това е незаменимо. 

Тялото ни има нужда от всичко - то има нужда от храна, сън, движение. Правилно хранене, правилно движение и достатъчен сън. 

Най-неглижираното в нашето общество е нуждата ни от движение, това казвам и на моите студенти - човек е силно изразено двигателно същество, а съвременният свят много грубо ограбва от нас нашата вродена нужда да се движим, затова и затлъстяването, високото кръвно, стреса, поясни доц. Ранков.

"От какво получаваме стрес - не от това, което правим, а от това, което знаем, че трябва да правим - а не го правим!, това е хубава мисъл на един автор, добави преподавателят в Катедра физиология и биохимия в Националната спортна академия.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна