Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще има правомощия да обяви криза на цените на електроенергията

Снимка: Европейски парламент

ЕС ще има правомощия да обяви регионална или общоевропейска криза на цените на електроенергията, а уязвимите клиенти ще бъдат защитени от прекъсване на електроснабдяването им. Това се съдържа в реформата на пазара на електроенергия в общността, която бе приета от Европейския парламент.

Потребителите ще имат право на достъп до договори с фиксирани или с динамични цени и ще получат важна информация за условията, които са избрали. Доставчиците няма да могат едностранно да променят условията на договора.

Евродепутатите гарантират, че страните от ЕС могат да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електроенергия за уязвимите клиенти, включително по време на спорове.

Предвидени са т.нар. "договори за разлика" или еквивалентни схеми със същите ефекти, за да се насърчат инвестициите в енергия. В договорите за разлика, публичният орган компенсира производителя на енергия, ако пазарните цени падат твърде рязко, но събира плащания от него, ако те са твърде високи. Използването на този вид договори ще бъде разрешено във всички инвестиции в ново производство на електроенергия, независимо дали от възобновяеми източници или от ядрена енергия.

При ситуация на много високи цени и при определени условия, ЕС може да обяви регионална или общоевропейска криза. Това ще позволи на страните-членки да предприемат временни мерки за определяне на цените на електроенергията за малките и средни предприятия и енергоемките промишлени потребители.

След одобрението на парламента страните членки на ЕС трябва също така официално да приемат законодателството.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна