Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 539

Световете Зареви

Владимир Зарев, Емил Янев, Марина Чертова
Снимка: БНР

В епизод 539 "Трамвай по желание" отново спира на територията на големия съвременен български писател Владимир Зарев.

Повод този път е документалният филм "Ваятелят на светове", посветен на твореца Зарев и осъществен с подкрепата на НФЦ. Сценарист на кинопортрета е доскорошният ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. Режисурата е дело на Владимир Борисов, докторант по кинознание и киноизкуство. Със свои спомени и впечатления за изтъкнатия белетрист в лентата участват фигури като Греди Асса, Михаил Неделчев, Емил Андреев, Румяна Таслакова, Юрий Дачев.

Важно е да се отбележи, че филмът е замислен и започнат от известната кинодокументалистка Галина Кралева, която напусна този свят в началото на снимачния процес. Кралева е автор на документални филми за актьори, писатели, художници, режисьори, музиканти, спортисти, сред които Дора Габе, Павел Вежинов, Иван Андонов, Дечко Узунов, Никола Манев, Светлин Русев, Любомир Денев, Йосиф Сърчаджиев, патриарх Неофит, Нешка Робева, Анелия Раленкова, Илиана Раева, Бианка Панова. Може да се каже, че "Ваятелят на светове" е донякъде фамилна продукция, защото режисьор и редактор на филма са синът и дъщерята на Галина – Владимир Борисов и Марина Чертова, които довършват дългогодишния проект на майка си.

Тъжно е, че и продуцентът на "Ваятелят на светове" също не доживя премиерата на своето последно произведение. Пламен Йорданов завеща на публиката още много телевизионни сериали, документални и игрални филми, сред които "Реки без мостове", "На границата", "Блаженият" и двата детски филма "Случаят Тесла" и "Случаят Кюри".

За самия Зарев знаем и много, и недостатъчно. Ориентир за неговото необятно творчество са сравненията, с които го отличават други съвременни български белетристи – едни го наричат "Българския Балзак", други "Българския Томас Ман". Достатъчно е да споменем, че реномираният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" посочва: "Владимир Зарев е не само заслужил герой на българската литература, а разказвач от европейски ранг – неговата "Разруха" обнадеждава и засвидетелства литературната европейска зрялост на България". А "Тагес Анцайгер" добавя: "Владимир Зарев стана известен в Германия с грандиозния си роман за времето на промяната "Разруха", който е най-доброто, написано за прелома в Европа от 1989 г.". Общо немскоезичната преса го определя като "изключително явление в българската литература".

Още за темите на разказвача-лауреат на орден "Стара планина" първа степен, за епичните му произведения, за географията, която го олицетворява, ще научите от пътешествието на "Трамвай по желание" в неговия маршрут номер 539.

В него към кинопортрета се добавя и радиопортрет, дело на самия Владо Зарев и на дъщерята на Галина Кралева – журналистката Марина Чертова, погрижила се идеята на майка ѝ да бъде осъществена.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна