Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Лиляна Бочева и хор "Бодра смяна"
Снимка: БТА/архив

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене. 

Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на неговите диригенти Бончо Бочев и Лиляна Бочева. Те ме научиха да бъда отговорна, дисциплинирана, да обичам работата си, музиката. Помня, че през 1946 г., когато беше сформиран хор “Бодра смяна“, Лиляна Бочева започна работа в хора като пианистка - тя акомпанираше песните, участваше в разучаването им, помагаше в организацията на репетициите. И досега се чудя как успяваше да внася ред и дисциплина сред толкова много деца - понякога на общи репетиции до 60-70. Мисля, че за това се иска специален талант. И не само да постигне абсолютна дисциплина, но и в същото време да завладее въображението на тези талантливи деца, да ги кара да обичат това, което пеят. За това се иска твърда ръка ,но и много любов. Такава получавахме всички, които сме израстнали в „Бодра смяна“. 

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица За детството си и пътя към музиката разказва самата тя през 1999 г. - записът се съхранява в Златния ф онд на БНР и можете да го чуете в звуковия файл.

Лиляна Бочева дълги години подготвяше детския хор към Софийската опера. Пое ръководството на хор „Бодра смяна“ след смъртта на баща си, Бончо Бочев, през 1974 г. Нейна заслуга е разширяването и обогатяването на репертоара на хор - в него влязоха "Стабат матер" на Перголези, "Миса бревис" на Бритън, неговите "Коледни  песни", мадригали от Монтеверди, както и сложни съвремени хорови творби на Тормис, Кодай, Иван Спасов, Красимир Кюркчииски и др. Репертоар, който впечатлява с майсторството, с което е изпълнен под диригентството на Лиляна Бочева.

Диригентката си отиде от този свят на 20 септември 2005 г.

Нейни думи и изпълнение на хор "Бодра смяна" под нейно диригентство чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна