Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е започнал въздушна атака срещу Израел

Снимка: БТА

Иран е изстрелял дронове към Израел, обяви израелската армия и допълни, че може да минат часове, преди безпилотните самолети да достигнат територията на еврейската държава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че отбранителните системи и въоръжените сили на страната са готови за нападението. Ще се защитим от всяка заплаха и ще го направим с хладнокръвие и решителност, подчерта Нетаняху. 

"Преди тази широкомащабна атака от страна Иран Израелските отбранителни сили заедно с партньорите ни действат с пълна сила, за да защитят израелската държава и нейния народ. Това е мисия, която ние сме решени и готови да изпълним", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Белият дом също съобщи, че Иран е започнал въздушна офанзива срещу Израел, която се очаква да се развие през следващите няколко часа. Американският президент Джо Байдън получава постоянно информация от своя екип по националната сигурност и е в контакт с израелски представители, както и с американските партньори и съюзници.


Междувременно Революционната гвардия на Ислямската държава обяви, че е атакувала конкретни места в Израел с изстрелването както на дронове, така и на десетки ракети. Израелската телевизия "Канал 12" също съобщи, че Иран е изстрелял крилати ракети срещу Израел, които ще достигнат територията на еврейската държава по-бързо от дроновете.

Иран е изстрелял досега над 100 дрона с експлозиви срещу Израел, обяви след това израелската армия, но отказа да потвърди съобщенията в медиите, че крилати ракети също са били изстреляни от Ислямската държава.

Иранският министър на отбраната Мохамед Реза Аштиани предупреди, че Техеран ще отговори твърдо на всяка държава, която, цитирам, "отвори своето въздушно пространство или територия за атаки срещу Иран от страна на Израел", предаде иранската информационна агенция "Мехр".

От своя страна, Йордания обяви извънредно положение след съобщенията за иранско нападение срещу Израел.

След новините за ескалация на конфликта Египет призова за възможно най-голямо въздържане, за да бъдат пощадени регионът и населението в него от допълнителна нестабилност и напрежение. Реакцията на Ливан е, че е затворил временно въздушното си пространство, предаде ливанската телевизия "Ал Джадийд".

Изстрелването на дронове и ракети от страна на Иран става, след като от няколко дни се очаква ще властите в Техеран подготвят нападение срещу Израел в отговор на израелски въздушен удар в Сирия, който отне живота на високопоставен ирански военен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна