Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla може би се подготвя да съкрати до 20% от служителите си

Снимка: БГНЕС

Tesla Inc. може би се подготвя за големи съкращения на персонала, съобщи в понеделник  американският новинарски сайт за електрическия транспорт Electrek, цитирайки служители на компанията.

Няколко служители на Tesla казаха пред медията, че има слухове, че производителят на автомобили ще уволни голям брой работници тази седмица, като според някои от слуховете съкращенията ще засегнат до 20% от служителите на компанията, което означава десетки хиляди работници. Към декември 2023 г. общият брой служители на Tesla по света беше около 140 473.

Electrek отбеляза, че компанията на Илон Мъск също така е казала на служителите си в голямото предприятие в Тексас (Texas Gigafactory), че ще бъдат съкратени производствените смени за производството на електрическия пикап Cybertrucks.

Очаква се Tesla да намали производството, за да се приспособи към очертаващото се по-слабо търсене.

Миналия месец автомобилният производител намали производството си в завода в Шанхай (Gigafactory Shanghai) - най-голямата фабрика на Tesla.

Слуховете идват след много лошо финансово тримесечие за американския производител на електромобили и при намаляване на производствения капацитет на Tesla.

Според информация на "Файненшъл таймс", Tesla ще съкрати над 10% от глобалната си работна сила, като вероятно става въпроса за около 13 000 работни места, тъй като забавянето на световната електромобилна индустрия и бруталната ценова война удариха американския производител на електрически коли.

"Ние взехме трудното решение да намалим броя на служителите си с повече от 10 процента в световен мащаб . . . това ще ни позволи да бъдем икономични, иновативни и гладни за следващия цикъл на фаза на растеж", е написал главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск във вътрешна бележка до служителите, видяна от финансов издание.

Съкращенията идват, тъй като забавянето на продажбите на електрически превозни средства предизвиква трусове в световната автомобилна индустрия, като компаниите по цялата верига на доставки съкращават работни места и свиват разходите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна