Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От технологична гледна точка тези машини са достътъчно надеждни и не са с изчерпан ресурс"

Какви мерки се предприемат, за да бъде гарантирана сигурността на машинното гласуване?

Доц. Златогор Минчев: Не очаквам промени по отношение на Изборния кодекс, освен ако не искаме да настъпи тотален хаос

| Интервю
Доц. Златогор Минчев
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че ако се мобилизират всички участници в изборния процес, ще имаме едни честни, прозрачни и гарантирано сигурни избори, които не позволяват вота на избирателя за бъде модифициран електронно. Това заяви пред БНР доц. Златогор Минчев от БАН, който е консултант по сигурност към ЦИК.

рябва да изпълним процедурите, утвърдени в закона. Предлагаме и допълнителни, за да се повиши сигурността по отношение на машините за гласуване. Те са достатъчно сигурни, но винаги може и повече. Касаят процеса по произвеждане на електронните бюлетини и достъпа на определен тип институции до тях преди да се използват в процеса на гласуване". 

Златогор Минчев коментира проблема с флашките. 

"При предишните избори този проблем не съществуваше. Възникна от едно дело, което тече за град София. Там съдът не е върнал материалите. Те са предмет на експертиза. Две са решенията. Едното е съдът да върне материалите. Другото е ЦИК да придобие допълнителни флашки. В момента се работи активно и по двете". 

Този тип услуги по света се аутсорсват към външни изпълнители, обясни доц. Минчев по отношение на упреците, че институциите у нас нямат пълен контрол върху машинното гласуване, защото в този процес участва и частна фирма, която е създател на софтуера.

"Без значение кой е изпълнител начинът, по който предлагаме да се случат нещата, премахва възможността някой от участниците в процеса да бъде източник на изтекла информация. 

Наличният в момента софтуер е собственост на държавата, а всяко надграждане се извършва от фирмата, която ще спечели изпълнителската процедура. Тя трябва да бъде оторизирана от фирмата производител "Смартматик интернешънъл". 

Архитектурата на софтуера, който се използва за машините за гласуване не позволява друг, освен "Смартматик интернешънъл" да извършва това и негов оторизиран представител. Към момента това е  "Сиела норма". Може да работим с друг вид решения само, ако има цялостна промяна на идеологията на процеса за машинно гласуване, за което е необходима санкция на парламента".

Не очаквам промени по отношение на Изборния кодекс, освен ако не искаме да настъпи тотален хаос, посочи още той в предаването "12+3". 

Машините са купувани на няколко пъти. На тези, които са придобити първо, гаранцията изтича през месец април, посочи експертът но поясни, че е предвидено сервизиране. 

"След успешно сервизиране машината може да бъде използвана. Гаранцията би могла да бъде удължена. Това се решава от производителя. Първоначалните настроения са, че оторизираният представител на "Смартматик интернешънъл" в България ще поема този ангажимент по отношение на предстоящите избори. От технологична гледна точка тези машини са достатъчно надеждни и не са с изчерпан ресурс".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна