Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ обмисля дали да поиска оставката на председателя на НС

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че би подкрепил вот на недоверие към служебния кабинет, но не смята, че е конституционно обоснован. От формацията обмислят дали да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, защото не е дал думата в пленарната зала на отстранения с гласуване вече бивш управител на НЗОК Станимир Михайлов. 

Настояват и парламентарният контрол и изслушванията на министри от служебния кабинет да не спира по време на предизборната кампания, заяви Петков. 

"Учудени сме, че хора с толкова политически опит направиха толкова много грешки за толкова малко време. Това е хумористично", така Кирил Петков коментира поисканите смени на двама министри от служебния кабинет. 

На въпрос - трябва ли президентът да подпише указа за поисканите смени, Петков отговори: 

"Между другото, вотът на недоверие аз с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не е конституционно обоснован. Ние в момента мислим абсолютно една идея: всичките изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Това е едната идея. Второто нещо, за което се замисляме е, че след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание". 

Петков защити промените в Конституцията и отговори на призивите ПП-ДБ да поеме политическата отговорност за служебния кабинет, намеквайки, че президентът е допуснал грешка, като не е избрал един от възможните кандидати за служебен премиер. 

В процеса на консултации от ПП-ДБ настояваха за подуправителя на БНБ Андрей Гюров: 

"Вижте в Конституцията, която я направихме, тя беше много ясно обоснована. Тя е направена за години напред и идеята беше да има избор от 10 независими кандидата и дори и да има някой от тях зависим, то моне един ще ича независим. Между другото имаше и се надявахме, че прлезидентът ще избере този кандидат. Всъщност проблемът не дойде от Конституцията. Ако г-н Главчев, въпреки че е бил в ГЕРБ, си вършеше нормално работата, нищо не го задължава, когато Борисов леко не намръщи, той да подскача и да поисква оставката на двама министри". 

"Президентът трябва да си носи конституционната отговорност и да вземе своето решение. Аз ако бях на неговото място, бих поискал да видя има ли обективни факти за тези оставки, какви са те, заслужават ли те, има ли нещо реално или просто е имало едно обаждане от г-н Борисов, което да е фактическата причина за смяната на министри. Ще бъде ужасно, ако всеки две седмици се сменят министрите".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна