Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане", БСП и ИТН внасят вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внасят проект на решение за вот на недоверие на служебното правителство. Под искането са се подписали 67 народни представители.

Изненадващо от ПП-ДБ съобщиха, че обмислят дали да не поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, защото не е дал думата в пленарната зала на вече отстранения управител на Здравната каса. 

Първа за инициативата съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, но под условие: ако президентът Румен Радев не просто откаже да подпише указа за смяна на двама от министрите, а отстрани служебния премиер Димитър Главчев: "Естествено, ще изчакаме да видим как ще реагира президента. Ако не го направи, се ангажираме заедно с "Възраждане" и внасяме вот за недоверие на служебния кабинет. Главчев е категорично политическо лице. Очевидно, служебният кабинет е "на каишка" и ще изпълнява това, което каже Борисов". 

От "Има такъв народ" изказаха съмнение, че Конституцията не позволява да се внася вот на недоверие към служебен кабинет. Минути след това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов показа, че под искането са се подписали всички 11 депутати на "Има такъв народ". Той отхвърли и условието на Нинова и заяви, че Конституцията им позволява да искат вот на недоверие към служебен кабинет: "Проверили сме основанията. Имаме основания, въпреки тълкувателно решение от 93-та година поради простата причина, че от 93-та година насам Конституцията е променяна многократно, всъщност колко - 6 пъти досега. Точно поради тази причина ако някой има някакви съмнения в нашия вот, винаги може да се обърне към Конституционния съд". 

"Видяхме какво се случва буквално седмица след назначаването на този кабинет. С едно изявление на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов беше сменен или предложен за смяна министърът на външните работи. Това веднага създава при нас обективна предпоставка за съмнение в честността на вота. Ето защо смятаме, че това правителство трябва да подаде оставка и съответно да бъде назначен нов кабинет".

Костадинов изрично заяви, че са поканили ПП-ДБ да се включат в искането, но са получили отказ. 

Изненадващо, минути по-късно Кирил Петков обяви:

"Между другото, вотът на недоверие аз с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не е конституционно обоснован. Ние в момента мислим абсолютно една идея: всичките изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Това е едната идея. Второто нещо, за което се замисляме е, че след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание". 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Преходът ще продължи 4 години,..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Руската авиация нанесе нови удари по Харков

Руската авиация нанесе нови удари по Харков. Животът става все по-труден за жителите на втория по големина украински град, констатираха в доклад от Международния спасителен комитет. Украйна, на свой ред, се опитва да разруши противоракетния щит над окупирания полуостров Крим, твърди депутат от Държавната дума. Две управляеми авиационни бомби са били..

публикувано на 30.04.24 в 18:29