Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в страната паднаха под 3 млн., посочи експертът по човешки ресурси Георги Първанов

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

На пазара на труда се търсят хора с езици, счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой". 

Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. 

"От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на търсенето и в производствената сфера, което не се е случвало в последните 10 и повече години", посочи той. 

По думите му безработицата е застопорена на малко над 5%

"Тези 160 хил., които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните знания, умения и опит - като че ли не могат да се реализират на пазара на труда. Въпросът е и колко от тях наистина активно търсят работа", уточни Първанов в интервю за предаването "Преди всички". 

По думите му това са хора с много ниско образование, за съжаление част от тях са от малцинствата и не търсят активно възможности. Той не ги разпознава като реален резерв на пазара на труда. 

В София, Пловдив и други населени места човек може да започне много бързо работа, обясни експертът. И добави, че се връща голямото търсене на хора с езици, а също така и на счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри. В най-високия сегмент е най-малко търсенето, посочи той. 

"Ако преди сме си говорили за около 200 хил. души, които не стигат, сега тази бройка намалява. Това, което виждаме, е плавно, но трайно намаляване на очакванията на работодателите да наемат повече персонал в следващите месеци до края на годината".

Това, което него го притеснява обаче, е, че среща все повече хора, които работят на 2-3 места и едва свързват двата края:

"По различни статистики - между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. Притеснява ме, че тази бройка се вдига постоянно". 

Георги Първанов изтъкна също, че продължава натискът към работодателите за повишаване на заплащането

Работодателските организации продължават да са твърди за плавен, но не малък ръст от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, посочи той. По думите му обаче има диспропорция в очакванията на пазара на труда:

"Млад човек в момента, който владее добре поне 1 чужд език, може да очаква между 1200 и 1400 лв. брутна стартова заплата. Далече е от тези желани 2000 лв. нетна заплата".

По думите му средната заплата в IT сектора е 5040 лв. Тя върви към задържане и замразяване, каза Първанов. Според него продължава да има сериозен ръст в останалите сектори.

Той посочи, че работещите в страната са паднали под 3 млн. И предупреди:

"Темповете, с които застарява населението, и цели поколения, които се предстои да се пенсионират, ще оставят много голяма дупка на пазара на труда при нас". 

Експертът изтъкна, че все по-често се случва да се назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции, както и на средни експертни. Имаме екзотични случаи на хора над 70 години, на които сме намерили работа, както и на възрастни над 80 години, които продължават да работят на пълна заетост, разказа той. 

Прогнозите са за добър летен сезон, коментира още Георги Първанов, но обяви, че има огромен недостиг на работна ръка в туризма за сезона. Според него това, което ще се случи, е масиран внос. Краткосрочно решение, по думите му, е и по-малко работници да имат повече работа. Той е умерен оптимист. Според него са нужни дългосрочни решения в тази посока

"Ако през последните години основно внасяхме от трети страни нискоквалифицирани кадри, лека полека работодателите отиват към експерти, техници, заварчици, инженерни кадри. Вероятно е въпрос на време да започнем да внасяме също преподаватели, медицински кадри, но да търсим квалифицирани такива", коментира той.

Цялото интервю на Диана Дончева с Георги Първанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна