Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

| обновено на 22.04.24 в 10:32
Снимка: haskovo-riew.egov.bg

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата.

В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на находища на българския ендемит Маноловска гърлица в землището на с. Голямо Асеново, община Димитровград. В почистването ще вземат участие студенти от Аграрен факултет на Тракийски университет Стара Загора – катедра „Екология и зоохигиена“.  Природозащитният статус на Маноловската гърбица е критично застрашен. Почистването ще се осъществи ръчно с цел премахване на конкурентни видове храсти.

Ученици от ардинското средно училище "Васил Левски" ще посетят резерват "Вълчи дол", където ще наблюдават подхранване на лешояди и ще изслушат беседа за птиците от представител на БДЗП. Експерт от РИОСВ - Хасково ще запознае децата със статута на единствения строг резерват в Източни Родопи. Достъпът до резервата е ограничен, а всякаква човешка дейност там е строго забранена, с изключение на научни изследвания. Учениците са спечелили екскурзията до резервата като Първа награда за участието си във фотоконкурс на РИОСВ - Хасково, посветен на българските планини.

С открити уроци, презентации, проекти и състезания ще отбележат събитието ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Димитровград , СУ "Х. Смирненски" – Черноочене, ПГТ "Х. Смирненски" - Крумовград  Беседа в местността "Ямача" с експерт от РИОСВ - Хасково и представител на БДЗП ще изслушат седмокласници от СУ "Паисий Хилендарски" – Хасково. По време на разходката ще се наблюдават защитени растителни и животински видове.

В интервю за "Нашият ден", Петя Дичева от РИОСВ - Хасково сподели, че всяка година Министерството на околната среда и водите обявява Национална кампания "Планета срещу пластмаса", като дава възможност на регионалните инспекции да се включат. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна