Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Олег Йорданов: Тръмп се опитва да спре каквато и да е успешна политика на Байдън

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара.

Пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и преподава в САЩ, обясни, че това е една от четирите мерки, които са били гласувани. Общата сума беше 95 млрд., отделно 9 млрд. за хуманитарни помощи както за Газа, така и за Украйна, добави той. 
Важното е как е гласувано за най-проблемната мярка - тази за парите за Украйна, каза проф. Йорданов и посочи: 

"Въпреки съпротивата на голяма част от републиканците - 311 гласа "за" срещу 112 "против". Всичките 210 демократи са гласували "за", 101 републиканци също са гласували "за" срещу 112 "против" тази мярка".
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Йорданов напомни, че в началото на войната не само Европа, но и САЩ бяха твърдо на страната на Украйна. И до ден днешен над 69% смятат, че Путин трябва да бъде спрян. Има обаче едно активно мнозинство, водено от Доналд Тръмп, което се противопоставя на тази помощ и изобщо на участието на САЩ, изтъкна той.

"Впечатлението е, че Тръмп се опитва да спре каквато и да е успешна политика от сегашния президент Байдън с една цел - лична изгода предвид предстоящите избори". 

Според него Тръмп не е преосмислил отношението си към помощта за Украйна, но е имало силен натиск към него за позицията му

Говорителят в Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън най-сетне събра смелост, въпреки съпротивата, да предложи това за гласуване в Конгреса, продължи коментара си проф. Олег Йорданов. По думите му реакциите на най-радикалната част на Републиканската партия са много остри. Според него те могат лесно да го сменят. И подчерта, че има индикации в момента, че Демократическата партия е готова да помогне на Джонсън да запази позицията си. Но: 

"Ако той остане говорител с помощта на демократите, вероятно това би означавало край на политическата му кариера в Републиканската партия. Той не е преодолял рисковете в личен план".
Много хора се надяват да следва промяна в политиката и отношението на САЩ, каза в заключение проф. Йорданов. Според него американската политическа класа трябва да изживее някакъв вид еволюция, която да ни върне към нормалните демократични правила и процедури.

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Олег Йорданов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна